Video spoedcursus: Focus modi uitgelegd

Video spoedcursus: Focus modi uitgelegd

Senta Bemelman 595
Ken jij de verschillende focus modi van je camera? Gebruik deze handige video spoedcursus om binnen no-time hiervan op de hoogte te zijn.

Je camera heeft diverse manieren om scherp te stellen. Dit kan zowel automatisch als manueel. Binnen de automatische optie heb je verschillende modi waaruit je kunt kiezen. Hieronder staan enkele beschreven.

One Shot/AF-single

Wanneer je de camera instelt op One Shot, dan stelt de camera eenmalig scherp zodra je ontspanknop half indrukt. Bij het half indrukken dan wordt het scherpstelpunt rood (als je kijkt door de zoeker) en wordt de foto uiteindelijk gemaakt als je door drukt.

AI-Servo/AF-continuous

In deze stand stelt de camera continu scherp op een bepaald onderwerp. De AI-Servo is erg handig wanneer je bij een sportwedstrijd bent om de acties vast te leggen. De camera blijft continu scherpstellen waardoor je de bewegingen van een sporter perfect kan vastleggen.

AI-Focus/AF-auto

De AI-Focus is een combinatie van de twee vorige standen. Bij het half indrukken van de ontspanknop dan stelt de camera scherp op het betreffende scherpstelpunt. Wanneer het onderwerp beweegt, dan stelt de camera opnieuw scherp met als gevolg dat de camera de beweging volgt.

In deze video spoedcursus leer je hoe je met deze verschillende modi aan de gang gaat. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de handmatige focus.

 

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta