Video: Scherptediepte begrijpen

Video: Scherptediepte begrijpen

Senta Bemelman 577
Door scherptediepte verandert jouw plaat flink. Leer alles wat je wil weten over scherptediepte in een handige videotutorial.

Met de scherptediepte bepaal je welk gedeelte van je foto onscherp is. Er zijn drie manieren om scherptediepte te bepalen:

Om een onscherpe achtergrond te krijgen heb je weinig scherptediepte. Dit krijg je bijvoorbeeld door een groot diafragma te gebruiken. Met een klein diafragma krijg je meer scherptediepte en komen zowel de voor- als achtergrond scherp in beeld. Daarnaast kunt je ook door een andere brandpuntafstand meer of minder scherpte krijgen in je foto. Wil je een nog onscherpere achtergrond dan kun je ook de afstand tussen de voor- en achtergrond vergroten. Lees ook meer over hoe je de scherptediepte onder controle krijgt.

Videotutorial

In de onderstaande videotutorial wordt in pakweg drie minuten uitgelegd waar je op moet letten bij het bepalen van scherptediepte. Neem ook een kijkje op het YouTube-kanaal van Adorama  voor meer inspirerende en handige video’s!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta