Video: Portretfoto’s met weinig scherptediepte

Video: Portretfoto’s met weinig scherptediepte

Senta Bemelman 299
Bij portretten kun je de achtergrond op verschillende manieren in beeld brengen. Door de scherptediepte te bepalen, kies je of de achtergrond haarscherp of wazig op de foto komt.

Bij portretfotografie is scherptediepte extra belangrijk. Door een vervaagde achtergrond komt het gezicht van je model extra goed naar voren. Maar soms is het ook mooi om de achtergrond net iets scherper in beeld te brengen als dit een mooie textuur of vormen heeft.

Scherptediepte

Je kunt op de onderstaande manieren scherptediepte bepalen

  •  Diafragma: Door het diafragma te veranderen, krijg je een andere scherptediepte. Hoe meer het diafragma open staat (laag diafragmagetal), hoe waziger de achter wordt. 
  • Brandpuntafstand: De brandpuntafstand laat zien wat de kijkhoek van de foto zal zijn. De kijkhoek geeft aan hoe wijd het gebied is dat zichtbaar zal zijn op de uiteindelijke foto. De brandpuntafstand wordt in millimeters aangeduid en dat staat voor de afstand tussen het punt waar lichtstralen elkaar treffen en via de lens samenkomen op de sensor. 

Lees hier meer over scherptediepte.

Achtergrond

Let ook op de achtergrond die je gebruikt, dit kan ook diepte toevoegen. Fotografeer je bijvoorbeeld in de studio, kies dan een achtergronddoel met een print. Een volledig zwarte of witte achtergrond kan een vlak portret opleveren.

Bekijk in de onderstaande foto hoe je het beste portretfoto’s maakt met weinig scherptediepte.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta