Krijg een sfeervolle belichting voor portretten

Video: Krijg een sfeervolle belichting voor portretten

Senta Bemelman 773
Bij portretfotografie is de belichting een belangrijke factor. Leer hoe je een sfeervolle belichting krijgt voor jouw portretfoto’s!

In de portretfotografie kun je een simpele belichting kiezen, waarbij het gezicht zonder schaduwen in beeld gebracht is en de achtergrond eveneens helder terugkomt. Maar je kunt ook experimenteren met de belichting en dit gebruiken om extra sfeer in je foto te verwerken.

Dramatisch

Door weinig licht of aanwezige contrasten in licht, kun je een dramatisch portret krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door een donkere achtergrond te nemen en het gezicht van het model te belichten. In de onderstaande video zie je hoe fotograaf Jason Lanier een dramatische sfeer creëert door middel van de belichting.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta