Video: de gulden snede versus de gouden ratio

Video: de gulden snede versus de gouden ratio

Senta Bemelman 2609
Wanneer je voor het eerst met fotografie in aanraking komt, kun je niet om de gulden snede heen. De regel van derden is een vuistregel in de compositie van foto’s. Minder bekend is de gouden ratio. Maar welke werkt het beste?

In de onderstaande video van Discovery News worden beiden technieken toegelicht en vergeleken. Het voornaamste verschil zit in het raster dat je gebruikt en de kijkrichting op je foto. Bij de gulden snede verdeel je het frame in negen blokken. Je plaatst het onderwerp tegen de lengte van een van de buitenste lijnen of op een van de punten waar de lijnen elkaar kruisen. Bij de gouden ratio gebruik je een spiraalvormig raster gebaseerd op een wiskundige berekening. Het onderwerp komt terecht in de kleinste ronding van de spiraal. 

Welke compositieregel gebruik jij liever?


De gouden ratio

 
De gulden snede

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Case

Triest dat de persoon die deze titel schreef er geen fluit van snapt. 'Gulden snede' en 'gouden ratio' zijn namelijk twee namen voor een en dezelfde verhouding. Daarbij is 'gouden ratio' niet eens een Nederlandse term, maar een zelfbedacht Anglicisme (oftewel een slechte vertaling van 'golden ratio').

De titel had moeten zijn: "Gulden Snede Verus Regel van Derden"