Video: basiscursus sluitertijd

Video: basiscursus sluitertijd

Senta Bemelman 312
Sluitertijd is een belangrijk onderdeel van de fotografie. Met deze handige video ben je snel op de hoogte van hoe je hiermee werkt.

Als beginnend fotograaf weet jij waarschijnlijk al wat de sluitertijd doet. Hiermee bepaal je namelijk hoelang licht op de sensor terecht komt. Maar wist je ook dat de sluitertijd verbonden is aan twee andere elementen, diafragma en ISO-waarde, voor een goede belichting. Deze elementen worden samen ook wel de belichtingsdriehoek genoemd.  

Bij het kiezen van de sluitertijd kun je kiezen uit een lange en een korte sluitertijd. Je gebruikt een lange sluitertijd vooral in de avonduren om in donkere omgevingen het aanwezige licht goed te vangen. Fotografeer je met een lange sluitertijd? Vergeet je statief niet! Wanneer je uit de hand fotografeert, kun je onscherpe of bewogen beelden krijgen! Bij een korte sluitertijd heb je een statief vaak niet nodig. Kies hiervoor wanneer je een snel bewegend onderwerp wil bevriezen op je foto. Lees ook uitgebreid hoe je de juiste sluitertijd kiest.

Visueel leren

De onderstaande video is speciaal voor fotografen die graag visueel leren. Met behulp van praktische voorbeelden wordt in de videtutorial ingegaan op de sluitertijd en hoe je ermee werkt als fotograaf.

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Doe jij ook mee met onze fotowedstrijd met het thema ‘avond’? Kijk snel hoe je mee doet! Je kunt tot en met 30 juni 2017 jouw foto insturen!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta