Video: 7 tips voor betere compositie

Video: 7 tips voor betere compositie

Jooshua Franssen 2068
Zoals we vaker zeggen: compositie kan je foto maken of kraken. Zorg dus voor de juiste - en beste - compositie. Zeven tips van fotograaf John Greengo helpen je op weg altijd de beste compositie te kiezen.

Om het makkelijk te maken breekt natuur en landschap fotograaf John Greengo de kunst van een goede compositie in zeven basisregels.

 1. Vul het beeld
  Laat het duidelijk zijn voor de persoon die je foto bekijkt, waarnaar er gekeken moet worden.
 2. Gebruik alleen ondersteunende elementen
  Zorg dat wat je toevoegt aan je compositie, je beeld ondersteunt. Het moet iets toevoegen aan je foto.
 3. Vermijd het midden
  Het kan verleidelijk zijn om het midden van je foto te gebruiken, vooral als je verticaal een foto maakt. Greengo adviseert om juist iets van het midden af te blijven; dit verbetert de compositie vaak al snel.
 4. Laat alleen het beste zien
  'Je hoeft niet altijd alles in beeld te hebben', zegt Greengo. Door alleen het belangrijkste in de foto te laten, houd je een element van verassing in je foto.
 5. Versimpelen
  Een rustig en 'schoon' beeld draagt snel bij aan een goede compositie.
 6. Los de visuele puzzel op
  Greengo: 'Mijn doel is om de visuele puzzel op te lossen, om een element te vinden dat logisch is en het beeld verklaart; het moet vloeiend zijn.'
 7. Vind orde in chaos
  Dit vergt wat meer oefening: het herkennen, vinden en gebruikmaken van lijnen en patronen in je fotografie. Zo ontstaat er visuele interesse, iemand blijft langer naar je foto kijken.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua