Video: 5 fouten die fotografen maken in Photoshop

Video: 5 fouten die fotografen maken in Photoshop

Senta Bemelman 419
Als beginnend fotograaf zijn fouten onvermijdelijk. Ook in de nabewerking kan het de eerste keren wel eens mis gaan. Leer van deze vijf veelvoorkomende fouten die fotografen maken in Photoshop!

In nabewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop heb je veel mogelijkheden om je foto’s aan te passen. Je kan de mist in gaan wanneer je zoveel mogelijk functies wil gebruiken voor één foto. Neem de tijd om de diverse functies individueel onder de knie te krijgen en combineer deze pas wanneer je precies weet hoe de functies werken.

Fout 1: Teveel lagen

Werken met lagen in Photoshop is erg handig, maar let op dat je niet te veel lagen gebruikt. Door het gebruik van talloze lagen raak je het overzicht kwijt en wordt je bestand een chaos. Je kunt liever met mappen werken om de lagen te organiseren. Geef ook je lagen een naam, zodat je precies weet welk onderdeel van de foto je ermee aanpast.

Gebruik ook ‘adjustment layers’ voor een overzichtelijk lagenvenster. Je kunt dit type laag toevoegen via het tabblad ‘Layer.’ Wanneer je een adjustment layer toevoegt, kun je uit diverse soorten kiezen zoals je op de onderstaande foto ziet.

Fout 2: Geen gebruik maken van smart objects

Veel lagen gebruiken is een goede optie, omdat je het originele bestand niet aanpast. Een nadeel van werken in diverse lagen is dat je soms belangrijke aanpassingen opnieuw moet uitvoeren als deze niet goed gelukt zijn. Het gebruik van smart objects is een goede oplossing voor dit probleem.

Een smart object is een speciale laag die de gebruikte instellingen bewaart. Als je een nieuwe laag toevoegt, kun je deze via het layer-tabblad omzetten tot een smart object. Vervolgens kun je filters of instellingen toepassen, die worden opgeslagen. Bovendien wordt ook de scherpte en kwaliteit van de foto behouden door het gebruik van smart objects. Zo kun je de foto schalen, zonder dat je foto slechter wordt.

Fout 3: Verkeerde documentinstellingen gebruiken

Als je foto’s bewerkt, ben je misschien niet bezig met de instellingen van je document. Je kan er bijvoorbeeld achter komen dat je niet de goede instellingen gebruikt, wanneer je een afbeelding op canvas wil laten afdrukken. Hierbij kan het zijn dat de foto pixelachtig wordt of dat de kleuren niet goed terugkomen.

Het aantal Dots Per Inch (DPI) is belangrijk voor de afdruk van je foto. Door het goede DPI-getal te kiezen, krijg je een goede print. Lees hier meer over het kiezen van het juiste DPI-getal. Een hoger DPI betekent niet dat je foto scherper wordt.

Daarnaast is het belangrijk om het RGB-kleurkanaal te gebruiken. Printers maken vooral gebruik van CMYK-profielen. De letters CMYK staan voor ‘Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart)’.  Het RGB-kanaal staat voor ‘Red Green Blue.’ Het CYMK-profiel is bekend in de printwereld en staat voor full color. Dit komt doordat het een kleurkanaal extra gebruikt dan bij het RGB-profiel.

Als fotograaf kun je geneigd zijn om het kleurenprofiel aan te passen. Dit kan echter de kleurkwaliteit van je foto negatief beïnvloeden. De meeste printers zetten zelf RGB-profielen om naar CYMK. Het gebruik van een andere instelling kan verkleuring opleveren.

Fout 4: Onnodig gebruik van Luminosity maskers

Met luminosity maskers kun je de highlights, middentonen en schaduwen van je foto bewerken. In de meeste Photoshop-functies bewerk je deze componenten al. Neem bijvoorbeeld de exposure-optie. Hiermee bewerk je dezelfde onderdelen van de belichting. Extra gebruik van luminosity maskers is in dit geval overbodig.

Fout 5: Te veel bewerken

Wanneer je leert over de handige foefjes van Photoshop kun je op gegeven moment deze allemaal toepassen. Wees selectief en beperk het aantal tools dat je gebruikt. Houd ook tijdens de nabewerking in de gaten of de foto nog natuurlijk oogt. Laat ook de gebruikte effecten of functies niet voluit doorschemeren. Beperk de zichtbaarheid van lagen en laat niet iedere laag op honderd procent staan.

In de onderstaande video kun je de bovengenoemde tips terugvinden en zie je een praktisch voorbeeld. Hierin wordt in vogelvlucht uitgelegd welke fouten (beginnende) fotografen maken.

Welke fouten maak jij zelf in Photoshop? En welke tip wil jij aan andere fotografen geven over het gebruik van Photoshop? Laat een reactie achter onder dit bericht. Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta