Video: 3 regels voor een goede belichting

Video: 3 regels voor een goede belichting

Senta Bemelman 443
De juiste belichting is essentieel voor goede foto’s. Met deze drie simpele regels krijg je binnen de kortste keren een goede belichting.

In het begin kan de belichting een lastige kwestie zijn. Zorg dat je de basisbegrippen van de belichting onder de knie krijgt. Met het diafragma bepaal je hoeveel licht jouw camerasensor binnen krijgt terwijl je met de sluitertijd instelt hoelang dit licht binnen komt. Daarnaast bepaal je met de ISO-waarde hoe gevoelig de sensor is en in hoeverre het licht versterkt wordt. Samen werken deze drie onderdelen samen. Wanneer je een onderdeel verandert, heeft dit ook invloed op de andere twee elementen. Dit wordt ook wel de belichtingsdriehoek genoemd..

Regels

In de onderstaande video worden drie handige fotografieregels toegelicht die jij kunt gebruiken voor een betere belichting.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

Ging de video iets te snel? Hieronder staan de regels kort opgeschreven. Gebruik deze bij je volgende fotoshoot!

Regel 1: Licht reist in een rechte weg.

Regel 2:: De afstand van de lichtbron tot je onderwerp bepaalt de sterkte

Regel 3:Hoe groter de lichtbron, hoe zachter het licht.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta