Vervorming rechttrekken in Photoshop

Vervorming rechttrekken in Photoshop

Aäron Nasarany 880
Bij het gebruik van groothoek- en fisheyelenzen krijg je er mee te maken: vervorming. Het geeft een leuk effect dat je ook handmatig kunt verwijderen in Photoshop. In dit artikel laten we je zien hoe je dat doet.

Vervorming

Groothoeklenzen worden vaak gebruikt bij landschapsfotografie, omdat je een groot deel van het landschap in beeld kan brengen. Vaak gaat dat gepaard met vervorming, oftewel: distortion. Dit is goed te zien bij het fotograferen van een horizon. Je zult dan merken dat de horizon geen kaarsrechte lijn is. De meest bekende vervorming is de barrel distortion (tonvervoming) waarvan een voorbeeld hieronder te zien is.
 


Het tegenovergestelde van de barrel distortion is de pincushion distortion. 
 

Met een groothoeklens kun je een leuk effect creëren. Zo kan je je onderwerp dichtbij halen en fotograferen met als eindresultaat dat het onderwerp gigantisch lijkt. Kleine kamers worden met een groothoeklens omgetoverd tot een reusachtige kamer. Er zijn voldoende mogelijkheden om met een groothoeklens je creativiteit een flinke boost te geven. Het kan ook voorkomen dat vervorming juist niet de bedoeling is. Denk hierbij aan het fotograferen van interieurs voor makelaars. Zij willen namelijk een foto dat werkelijk de grootte van een kamer laat zien. In de video hieronder van het YouTube kanaal Sleeklens vertellen zij hoe je handmatig vervorming kunt weghalen in een foto. Bekijk de video hieronder

 

 

Meer handige video’s zien? Abonneer dan direct op het YouTube kanaal.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron