Verschillende lichtsoorten herkennen

Verschillende lichtsoorten herkennen

Fokelien Broekstra 773
In de fotografie is het belangrijk om te weten hoe je jouw onderwerp uit moet lichten, wat de verschillende lichttypes zijn en hoe je die het beste kunt gebruiken. Wij leggen je vier veel voorkomende lichtsituaties uit, die handig zijn om te weten.

Hard licht

Hard licht is het makkelijkste te herkennen. Door de harde schaduwen die ontstaan achter het onderwerp en de verschillende schaduwen die in het gezicht vallen. 
Hard licht ontstaat door een kleine lichtbron die verder van het onderwerp staat. Als je in een studio fotografeert en je maakt gebruik van lichtvervormers, dan krijg je een hard licht door gebruik te maken van de flitser op je camera, een beautydish of een grit.

Zacht licht

Zacht licht krijg je door gebruik te maken van een grote lichtbron. Die dichterbij je onderwerp staat. Doordat het lichtbron groter is en dichterbij je onderwerp staat wordt het wat meer verspreid over je onderwerp en dus ook op de achtergrond hierdoor zijn de schaduwen een stuk minder hard. In de studio krijg je zacht licht het makkelijkste door gebruik te maken van een softbox, scrim of paraplu.

Specular en diffused licht

Daarnaast heb je nog specular en diffused licht. Het verschil tussen deze twee lichtsoorten wordt verduidelijkt in het filmpje van filmmaker Sareesh Sudhakaran. Hij legt op een simpele manier uit hoe de verschillende lichtsoorten werken en hoe je ze kan herkennen.

Kende jij deze verschillende lichtsoorten al?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien