Verschillende filters leren kennen

Verschillende filters leren kennen

Fokelien Broekstra 464
Er zijn veel verschillende filters op de markt. De een zal beter bij jouw fotografiestijl passen dan de ander. Wij zetten daarom vandaag een aantal verschillende filters op een rij zodat jij weet wat voor effect welk filter heeft.

UV-filter

Een UV-filter zorgt ervoor dat UV-licht in je foto weggehouden wordt. Dit voorkomt dat er een blauwe kleurzweem over je foto ontstaat. De nieuwe digitale camera’s hebben een sensor die niet meer zo gevoelig is voor UV-licht. Hierdoor is de functie een beetje veranderd. Op dit moment doet het filter vaak dienst als bescherming voor je lens.

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat er meer contrast in je foto zichtbaar wordt en dat de kleuren feller worden. Reflecties worden door het filter verminderd. Dit heeft als effect dat de foto een mooie heldere uitstraling krijgt.

Grijsverloopfilter

Grijsverloopfilters worden gebruikt als je een deel van je foto volledig wil belichten en het andere deel wat minder. Het grijsverloop heeft geen effect op de kleurweergave.  Je kunt met behulp van een grijsverloopfilter zorgen dat twee contrasten alsnog goed met elkaar belicht worden.

ND-filter

Heeft hetzelfde effect als een grijsverloopfilter. Alleen is bij het ND-filter het hele filter grijs. Hierdoor kun je een volledige foto langer belichten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zacht water creëren bij een waterval of bij een zeezicht.

Creatief filter

Voor de creatieve groep fotografen onder ons zijn er ook verschillende kleurfilters te krijgen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je foto een bepaalde kleurzweem krijgt. Daarnaast zijn er sterfilters die ervoor zorgen dat alle lichtpuntjes sterren worden. Er zijn natuurlijk nog veel meer filters te krijgen voor de creatieve fotografen. Met een Center Spot filter kun je het midden van je foto normaal maken en de hoeken laten vervagen of donkerder te maken.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien