Vermijd deze compositiefouten en je maakt meteen betere foto’s

Mark IJsendoorn 739
Of je nu natuurfoto’s, portretten of straatfoto’s maakt, compositie is allesbepalend. In deze korte tutorial leer je aan de hand van enkele voorbeelden welke vergissingen je al snel maakt bij het bepalen van je compositie.

Een slechte compositie ruïneert je foto, en in tegenstelling tot veel andere fouten is dit moeilijk op te lossen in de nabewerking. Het is dus van groot belang dat je begrijpt hoe composities een foto goed of slecht kunnen maken. Fotograaf Evan Ranft laat in de onderstaande video zien welke veelvoorkomende fouten je kunt maken. En ze herkennen is het halve werk.

Compositiefout

Zo laat hij deze slechte foto zien van een meisje bij een waterval, die vol zit met wat hij ‘eyeball confusion’ noemt. Het oog weet simpelweg niet waar het moet kijken, want er staan twee even prominente onderwerpen in de foto. Het is opvallend hoeveel beter de foto wordt wanneer de waterval deel is van de achtergrond.

Voor goede compositie moet je een oog krijgen, en dat gebeurt vaak alleen als iemand je laat zien hoe het niet moet. Bekijk daarom deze en andere compositiefouten in de onderstaande video, en verbeter je eigen composities.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark