Verlaten dorp: Oradour-sur-Glane

Verlaten dorp: Oradour-sur-Glane

Fokelien Broekstra 2091
Oradour-sur-Glane ligt een half uur rijden van Limoges. Het dorp is op 10 juni 1944 verwoest nadat bijna alle mensen in het dorp vermoord waren. Alles ligt nog op de plek waar het op die beruchte dag is achtergelaten. Vlak na de oorlog is besloten dat het dorp moest blijven zoals het was. Het beeldt de verwoesting uit die in de tweede wereldoorlog is aangericht.

Het dorp Oradou-sur-Glane is een stille getuige van de gruwelheden die in het dorp zijn gebeurd. Op 10 juni 1944 werd het dorp afgesloten door de SS. Alle wegen van en naar het dorp werden geblokkeerd. Alle inwoners werden uit hun huizen gehaald en verzameld op straat. Op dit moment werden de mannen en vrouwen van elkaar gescheiden. Mannen werden vrij snel na de scheiding doodgeschoten, de vrouwen en kinderen werden in de kerk opgesloten die vervolgens tot ontploffing werd gebracht. Zes mensen wisten te ontsnappen uit de handen van de SS’ers. De rest van het dorp werd verwoest, huizen werden in brand gestoken. In een paar uur tijd verloren 642 mensen het leven. Koox Productions maakte drone beelden van het dorp. Hierop is de verwoesting duidelijk te zien.

Herinneringscentrum

Het dorp bestaat nu uit ruïnes, de trambaan en bovenleiding lopen nog door de straten, de naaimachine ligt nog op de plek waar het is achtergelaten. Het herinneringscentrum dat in 1999 werd gebouwd, is een modern gebouw met een hele grote ondergrondse ruimte. Het centrum verteld het verhaal van het dorp. Er zijn verschillende foto's, films en ander audiovisueel materialen te bekijken die geschiedenis van vertellen.

Herdenken

In Nederland herdenken we 4 mei alle gevallen slachtoffers van de oorlogen in de wereld. In Frankrijk is dit anders, in ieder dorp is een monument te vinden die de mensen doet herinneren aan de oorlog.

Door een tunnel terug in de tijd

Om het dorp te bereiken moet je onder een grote weg door, dit is een betonnen tunnel. Mensen beschrijven de tunnel als een tijdmachine, het lijkt alsof de tunnel mensen terug in de tijd stuurt. De tijd aan de andere kant lijkt stil te hebben gestaan. Alles ligt nog op de plek waar het ooit is achter gelaten, de naaimachines, de oude auto’s, een bijzondere urbex-locatie om te bezoeken. Uit de tunnel sta je gelijk midden in de verwoesting. Het enige wat van de meeste huizen nog overeind staat zijn de gevels. Rogier Swagerman van de website Dorpen in Frankrijk maakte een aantal sprekende foto's van het momument.

 Wat vind jij van het verlaten dorp?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van GerdaH

Zeer indrukwekkend zowel de geschiedenis als de aanblik van de ruines.Het greep mij zo aan dat ik er in 2015 een boek met foto’s in zwart/wit met daarbij gedichten heb gepuliceerd (in eigen beheer)
https://www.youtube.com/watch?v=SHkvojO8iUk&feature=youtu.behttp://

afbeelding van Fokelien Broekstra

Hallo Gerda, Bedankt voor het delen van je filmpje. Het laat maar weer zien hoe indrukwekkend het op die plek is.