Vergelijking: 4 manieren om licht te gebruiken

Vergelijking: 4 manieren om licht te gebruiken

Senta Bemelman 359
Begin je met studiofotografie en ben je benieuwd hoe verschillende lichtbronnen eruit zien in de praktijk? Zie snel het verschil tussen vier soorten belichtingen!

Bij studiofotografie is een goede belichting essentieel. Omdat je geen natuurlijk licht hebt om mee te werken, is het belangrijk dat je de belichting goed begrijpt. Ben je bijvoorbeeld ook bekend met de belichtingsdriehoek? Lees hier wat dat precies is en, belangrijker nog, hoe je errmee werkt!

Lichtbronnen

In de studio gebruik je lichtbronnen. Hierbij heb je de keuze uit constant op flitslicht. Bij constante lichtbronnen is er continue verlichting. Terwijl bij het gebruik van externe flitsers je enkel en kort tijdsbestek licht hebt bij het maken van een foto.

Lichtaccessoires 

Daarnaast heb je ook nog veel fotografie-accessoires om het licht te weerkaatsen of verzachten. In het Engels heten deze ‘light modifiers.’ Een reflectiescherm, beautydish, kleurengels en softbox zijn enkele lichtaccessoires die je kunt gebruiken tijdens het fotografen. In de onderstaande video zie je hoe diverse lichtaccessoires, zoals kleurengels, tijdens het fotograferen worden gebruikt.

 

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta