Vergeet de middag, fotografeer in de ochtend of avond

Jasper van Bladel 3678
Lekker weer en volop zon is leuk als je op een terras zit, maar minder fijn om te fotograferen. Het licht van de felle zon is hard en saai. Onze tip: Ga fotograferen in de vroege ochtend of avond en vang zacht sfeervol licht, dauwdruppels en een mooi atmosferisch perspectief.

Fotograferen in de volle zon is geen pretje. Het licht en de contrasten zijn erg hard, je kunt je scherm amper aflezen en door een zoeker kijken met een zonnebril op je hoofd is ook al geen ideale zaak. Genoeg redenen om rond het middaguur gewoon op een terras plaats te nemen en je camera in de ochtend en in de avond te pakken.


Ochtendlicht dat door de bomen valt

Dauw

In de ochtend en avond is het licht veel zachter en minder fel van hardheid en kleur. Veel mooier dus. Als je heel vroeg opstaat heb je ook nog kans om dauw tegen te komen. Mooie druppeltjes op struiken, gras en bladeren. Met een macrolens of een beetje tegenlicht levert dat al snel een mooie plaat op. Ook een beetje nevel is fijn voor je foto. Het geeft je beelden iets mysterieus.


Als je heel vroeg opstaat kom je misschien wel wat dauw tegen

Atmosferisch perspectief

Mooi bijkomend effect is het atmosferisch perspectief. Kleuren worden zachter weergegeven naarmate ze verder weg zijn. Denk aan een berglandschap dat steeds vager wegloopt richting de horizon.


Door de nevel, en dus het atmosferisch perspectief, loopt het beeld steeds vager weg richting de horizon

Sfeervolle kleuren

In de avond heb je de ondergaande zon die weleens donkergeel, rood of oranje kan zijn. Die sfeervolle kleuren kunnen je foto's een echt zomeravondgevoel geven.


Het licht in de avond is vaak rood, oranje of geel

Magic Hour

Kortom: vergeet de middag met zijn volle felle zon en ga in de ochtend of avond met je camera op pad. 

Om de goede momenten in de ochtend en avond niet te missen is er de app Magic Hour, waar we onlangs al over schreven. Die waarschuwt je als het beste ochtend- of avondlicht eraan komt, zodat je altijd op tijd buiten bent.