Verbeter je zwart-wit portretten op 3 manieren

Verbeter je zwart-wit portretten op 3 manieren

Senta Bemelman 6480
Een portret kan in zwart-wit extra sterk overkomen omdat je volledig op het gezicht focust. Leer nu hoe jij nog mooiere portretfoto’s maakt, zonder kleurgeweld!

Zwart-wit

Bij portretfotografie wordt vaak voor zwart-wit gekozen. Dit komt doordat op sommige foto’s de kleuren af kunnen leiden van het onderwerp. Door zwart-wit stuur je als het ware het oog van je kijker. Wil jij de emotie van een persoon vastleggen. Overweeg dan om de kleuren achterwege te laten en kies voor grijstinten om de aandacht op de ogen te vestigen. Door zwart-wit worden ook lijnen en texturen extra opvallend. Contrast komt extra sterk naar voren en belichting wordt nog belangrijker.


Foto: Stefano Montagner

Wees bewust

Bij zwartwit-fotografie is het belangrijk dat je goed hebt nagedacht, voordat je de kleuren achterwege laat. Wat wil je benadrukken op je foto? Welk punt wil je dat mensen direct zien? Bewustzijn zorgt ervoor dat je zorgvuldiger fotografeert, niet alleen in zwart-wit. Lees ook over de mindfulness achter het delen van kiekjes.

Hieronder volgen enkele handige tips die jouw zwart-wit portetten nog indrukwekkender maken!

1: Bestudeer je model

Kijk goed naar het gezicht en het lichaam van jouw model(len). Wijk af van standaard poses die je gebruikt. Kijk naar de manier waarop je model beweegt, wat voor type figuur hij of zij heeft en belangrijker nog: wat je wilt benadrukken. Heeft je model mooie, gespierde armen of een tattoo-sleeve? Kies dan voor een medium-shot, waar je het hoofd, de armen en een deel van de romp ziet. Zoek naar imperfecties, dat zorgt voor unieke portretten die opvallen.

Wanneer je het lichaam wil benadrukken op je foto, wordt dit een totaal- of medium-shot.  Wat betekent dat je beeld vrij ver uitgezoomd is. Een andere overweging is om voor een close-up te gaan. Hiermee benadruk je gezichtsexpressie en emotie. Twijfel je of je een totaal-, medium-shot, of toch een close-up wil maken? Neem dan de onderstaande vragen door:

  • Bestudeer het gezicht van je model. Is de botstructuur, expressie, vorm van het oog of iets dergelijks. Is dit interessant genoeg om te benadrukken op een close-up?
  • Kijk naar het lichaam. Heeft hij of zij interessante vormen? Zijn er opvallende aspecten zoals lange benen, rondingen of andere unieke kenmerken. Denk daarbij ook wat voor poses goed kunnen passen bij je model.
  • Vergelijk het gezicht met het lichaam. Welk onderdeel is sterker? Denk ook aan de sfeer van je portretfoto en het verhaal dat je wil vertellen. Draait het om emotie, dan is vaak een close-up een waarschijnlijkheid.
  • Let op de achtergrond. Kijk om je heen. Wat zie je? Is dit een mooie achtergrond voor een totaalshot? Zoek interessante elementen, die opvallend genoeg zijn om in zwart-wit door hun vorm en textuur tot hun recht te komen. Is er in de nabije omgeving geen goede achtergrond te vinden, ga dan voor een close up.

Met deze vragen kun je bepalen wat voor soort foto’s je vooral wil maken. Gebruik dit als richtlijn, tijdens het fotograferen van totaalshots is het ook leuk om een paar close-ups tussendoor te schieten. Door deze richtlijn heb je een beter beeld van wat je fotografeert, dit geeft je rust en zorgt ervoor dat je minder gehaast en zoekend fotografeert. Neem de tijd voor het bestuderen van je model en schrijf opvallende eigenschappen op en bedenk wat je hiermee kunt.

2: Kijk aandachtig naar de omgeving

Zoals eerder al benoemd, is de achtergrond van je portret minstens even belangrijk als de voorgrond op een zwart-witfoto. Doordat je geen kleurverschillen ziet, kan het onderscheid tussen de voor- en achtergrond soms wegvallen. Hierdoor lijkt je foto plat. Je kunt je model natuurlijk anders in het frame plaatsen, maar bedenk nog voordat je fotografeert of de achtergrond goed in zwart-wit over komt.

Let ook op of de elementen op de achtergrond niet de aandacht te veel afleiden. Kies bijvoorbeeld geen wirwar aan takken, of een druk patroon als achtergrond. Dit kan de aandacht afleiden van je model. Uitzonderingen zijn er uiteraard, maar over het algemeen wil je de achtergrond minimaal aanwezig laten zijn.

Kijk ook naar de elementen die binnen het frame vallen. Deze kunnen je portretfoto ook extra context geven als ze bijdragen aan het verhaal dat je vertelt. Bovendien is de lichtval ook extra belangrijk op zwart-witfoto’s. Slagschaduw wordt extra duidelijk zichtbaar en dir kan je in je voordeel gebruiken!
 

3: Kijk naar de persoonlijkheid van je model

Heb je een model met een mooie lach en een goed gevoel voor humor? Benadruk dit en laat haar niet verdrietig op de foto terugkomen. Benadruk de persoonlijkheid van je model, bedenk hier poses bij en op wat voor een manier je de aandacht hierop kan vestigen in zwart-wit. Is je model iets stiller en rustiger, dan kan vaak een kwetsbaar portret heel goed werken. Je kunt meer over je model leren door met hem of haar in gesprek te gaan voor de fotoshoot, maar ook door de interactie met anderen te bestuderen.

Ga eropuit, zoek een model en fotograferen maar! Wat is jouw ultieme tip voor beginnende fotografen, op het gebied van zwart-witfotografie?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta