Van kritiek kun je leren!

Van kritiek kun je leren!

Nadja Geskus 331
Veel mensen zien kritiek als iets slechts. Het betekent voor veel dat kritiek op hun foto wil zeggen dat de foto dus niet goed is. Maar je kunt het ook anders zien. Van kritiek kun je juist leren en beter worden. Maar hoe ga je met kritiek om? En hoe geef je elkaar nou goede kritiek?

Als startende fotograaf, is het handig om jezelf continue verder te ontwikkelen. Kritiek is misschien wel één van de meest belangrijke middelen om verder te komen.

Van kritiek kun je leren!

Opbouwende kritiek

Niemand kijkt hetzelfde naar een foto. Het is dan ook belangrijk dat je daar wel rekening mee houdt. Als je iemand kritiek geeft, vertel dan opbouwend wat er beter had gekund. Dan leert iemand wat hij de volgende keer anders zou kunnen doen, maar verliest hij niet zijn positiviteit. Kritiek is alleen maar goed als je het ook opbouwend kunt geven. Een manier waarop men door kan gaan en niet het dusdanig vertellen dat het de foto afkraakt. 

Blijf positief

Kritiek wil niet zeggen dat je foto gelijk slecht is. Er zijn altijd wel punten die verbeterd hadden kunnen worden. Daar leer je van. Het is dan ook belangrijk dat je je niet uit het veld laat slaan door de kritiek die je van anderen ontvangt. Tevens wil de kritiek van iemand anders niet direct zeggen dat dat ook waar is. Het blijft vaak toch een mening.

Van kritiek kun je leren!

Aan de slag

Kritiek ontvangen en geven kan heel gemakkelijk in onze lezersgallery. Dat kan eenvoudig met een gratis account op onze website. Klik hier voor een stap-voor-stap uitleg over het maken van een account en het insturen van foto's. Niet alleen kun je veel leren van elkaars kritiek, maar je maakt ook nog eens kans op fantastische prijzen!

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja