Vakantie-tips: vijf tips voor het kopen van een cameratas

Vakantie-tips: Vijf tips voor het kopen van een cameratas

Thomas 2113
Ga je op vakantie, dan neem je natuurlijk je camera mee. Een cameratas is dan wel zo veilig, maar het kopen van een cameratas kan een flinke uitdaging zijn. Hoe maak je de juiste keuze? Wij helpen je een eindje op weg.

Een goede cameratas is een genot om bij je te hebben en is de investering over het algemeen meer dan waard. Daar staat tegenover dat een miskoop onherroepelijk in de kast of op Marktplaats beland met niets dan slechte herinneringen.

Wij kunnen je niet vertellen welke tas je moet kopen, dat zul je zelf moeten bepalen. Wel kunnen we je helpen om een weloverwogen keuze te maken en hopelijk een teleurstelling te voorkomen.

We raden je aan om, voordat je wordt overweldigd door het aanbod, te bedenken waar je cameratas aan moet voldoen. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

Waar ga je de cameratas voor gebruiken?

Trek je met je camera de natuur in of houd je van een flinke wandeling? Dan is het verstandig om te zoeken naar een tas waar meer in past dan alleen je camera. Denk aan een hapje, een drankje en een trui of regenjack.

Ben je meer van de stedentrips en eet je tijdens een fotografie-avontuur bij dat ene gezellige café? Dan is extra ruimte minder essentieel en kan het juist prettig zijn om een kleinere tas bij je te hebben.


Het bovenste compartiment van de Thule Covert rugtas biedt een hoop ruimte om extra spullen mee te nemen.

Adviesprijs: 199 euro.

Wat neem je allemaal mee?

Met andere woorden, hoeveel ruimte heb je nodig? Denk hierbij ook om je rug. Natuurlijk ben je op van alles voorbereid als je je volledige foto-arsenaal meesleept, maar erg comfortabel is het niet. Sterker nog, door jezelf te beperken zet je je creativiteit aan het werk.

Wees dus kritisch over wat je allemaal écht nodig hebt en pas hier je keuze op aan. Als je kleiner en lichter bepakt bent, kun je nog steeds knallende foto's maken.


In de Cullmann MADRID Maxima 330+ past alles wat je nodig hebt: je camera, een extra lens, een boekje en een tablet.

Adviesprijs: 69,99 euro. Meer info: Transcontinenta (importeur).

Wat vind je mooi?

Hoe meer je fotografeert, hoe vaker je je cameratas bij je zult hebben. Het is dan ook belangrijk dat je je prettig voelt bij het uiterlijk van de tas. Houd daarbij in je achterhoofd dat een cameratas de verkeerde aandacht kan trekken. Als je tas bijvoorbeeld een Canonlogo heeft, valt deze al snel op als waardevol. Het risico op diefstal wordt daarmee groter.


Deze Case Logic Reflexion 'crossbodytas' valt niet op als cameratas. Ook is het camera-compartiment te verwijderen, waardoor je hem ook als normale schoudertas kunt gebruiken.

Adviesprijs: 89,99 euro.

Hoe bereik je je camera?

Ineens komt dat prachtige fotomoment langs en jij...staat te klungelen met ritsen, flapjes en touwtjes om je camera tevoorschijn te toveren. Jammer, moment gemist. Veel cameratassen hebben speciale openingen aan de zijkant, waardoor je razendsnel je camera te pakken hebt. Dit kan het verschil betekenen tussen frustratie en een prachtplaat.


De Lowepro SlingShot 102 AW heeft een handige opening aan de zijkant waardoor je snel bij je camera kan.

Adviesprijs: 109 euro.

Wat als het regent?

Verreweg de meeste cameratassen kunnen wel tegen een regenbuitje, maar als het echt begint te plenzen, heb je een probleem. Als je veel in de buitenlucht bent, kan het daarom interessant zijn om een tas uit te zoeken die waterdicht is, vaak wordt dit aangeduid met de afkorting AW (All-Weather) in de naam van de tas.


De Tamrac Anvil Slim 11 is gemaakt van waterafstotend materiaal. Zelfs de naden bij de ritsen zijn weerbestendig. Voor noodgevallen heeft Tamrac de rugtas voorzien van een regenhoes, maar die heb je waarschijnlijk vrijwel nooit nodig.

Adviesprijs: 279,99 euro. Meer info: Transcontinenta (importeur).

Uiteraard betaal je voor dit soort extra's. Als alternatief kun je bij de meeste buitensportwinkels een regenhoes voor je tas kopen. Die zijn niet duur, maar nemen wel de plek van een lens in.

afbeelding van Thomas

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas