Urbex foto's op de Pier

Urbex foto's van de verlaten Pier in Scheveningen

Fokelien Broekstra 1178
Iedereen kent de beelden van de Pier in Scheveningen, met de verschillende eilanden. Het ‘Stalen Eiland’ raakte door de jaren heen in verval, niemand wist hoe het er van binnen uitzag, of wat er mee zou gaan gebeuren, tot nu.

In 1978 werd er op het eiland: 20.000 Mijlen Onder Zee, geopend. Dit was een avontuurlijke ontdekkingstocht door een onderzeeër. De invulling van het gebouw was geïnspireerd op de Roman van Jules Vernes, 20.000 leagues Under te sea. Voor jong en oud was het een mooie ervaring op dit eiland. 

Gesloten

In februari 1991 werd de attractie officieel afgesloten, het Stalen Eiland was in een te slechte staat. Het dak van het eiland werd nog een aantal jaar gebruikt voor het Internationale Vuurwerkfestival. Maar toen ook dit niet meer veilig was, kwam niemand meer op het eiland. Fotograaf Bas de Mos wilde graag weten hoe het gebouw er na al die jaren uit zou zien en hij ging op onderzoek uit. 

Fotografie project

Fotograaf Bas de Mos besloot naar de Pier te gaan om daar foto’s te maken, zijn eerste bezoek was in 2014, om  5 uur ’s morgens. Toen niemand keek glipte hij naar het eiland. Het was wankel, de platen waar hij overheen moest waren doorgerot. Maar toen hij uiteindelijk het eiland had bereikt, keek hij zijn ogen uit. Het hele interieur was er nog, weliswaar verroest, maar alles was nog intakt. Met drie zaklampen en een camera, ingesteld op een lange sluitertijd, ging hij op pad en maakte onderstaande fotoserie. Hij heeft uiteindelijk vier keer een bezoek gebracht aan het stalen eiland.

Weggesleept

25 augustus werd het Stalen Eiland weggehaald door een grote kraan. Het eiland is naar de haven van Rotterdam gesleept. Waar hij uiteindelijk gesloopt zal worden.

Meer foto's van dit project zijn te vinden op de website van Bas de Mos.

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien