Uitleg bij de Foto: Ytje Veenstra

Uitleg bij de Foto: Ytje Veenstra

Marina Smits 3067
We zien geregeld foto's met waterdruppels voorbijkomen, maar een foto waarbij de druppels op het water liggen en de ondergrond gekleurd is zien we niet zo vaak. Ytje Veenstra maakte deze foto en legt uit hoe ze dit gedaan heeft in de rubriek: Uitleg bij de Foto.


Foto © Ytje Veenstra

Camera: Canon EOS 450D
Lens: EFS 18-55mm 1;3.5- 5.6 IS II
Diafragma: f/11
Sluitertijd: 1/13
ISO: 200

'Normaal ga ik altijd met de camera buiten op pad, maar met de korte dagen in de winterperiode zocht ik iets om binnen te fotograferen. Het idee wat ik hier gebruik is niet van mijzelf, velen hebben het al eens geprobeerd, maar iedereen geeft er zijn eigen draai aan met behulp van de kleuren en waarmee je deze kleuren in de foto krijgt', vertelt Ytje.

'Het is in principe heel simpel en leuk om mee te experimenteren. Je neemt een glazen ovenschaal en daar doe je water in. Je doet er wat olie bij. Dit kan olijfolie zijn of zonnebloemolie. Je zet de schaal hoger neer, zodat je eronder gekleurd materiaal kunt leggen of papier. In mijn geval was het een stuk cadeaupapier met leuke kleurtjes. Je kunt ook losse stukjes papier nemen of een groot vel papier. In ieder geval iets met kleur. Dit gekleurde materiaal ga je belichten met een lamp, in mijn geval een bureaulampje met een 25 watt halogeenspotje erin. Door het materiaal te belichten gaan de kleuren mooi door het water met de olie schijnen. De olie drijft als bolletjes op het water. Af en toe roeren en weer wachten tot het stilstaat voordat je weer een foto kunt nemen. Ik heb heel veel foto’s gemaakt en deze werd qua bubbels een van de betere. Iedere keer krijg je een ander patroon als je weer even roert in het water.'   

'Ik heb op de AV-stand (diafragmavoorkeuze) gewerkt op f/11 en ik gebruikte een statief, zodat er geen beweging in de opname komt. Dit zorgt ervoor dat alle bubbels mooi scherp worden.'

Tips van Ytje:

  • Varieer met de materialen die je onder de schaal legt. Iedere keer geeft het een ander effect.
  • Gooi een drupje afwasmiddel in het water. Dit geeft stevigere bubbels. Zonder afwasmiddel zien de bubbels er anders uit, platter. Dit vond ik zelf minder mooi.
  • Neem een schaal met weinig gebruikerssporen en merkjes die in de bodem staan. Dit zie je heel duidelijk in de foto terugkomen. Ik heb dit zelf ervaren en vond het storend toen ik de foto’s op de computer zag.
  • Zorg dat de schaal goed vrij is van stofjes, pluisjes van de vaatdoek. Die zie je anders ook overal zitten.
  • Bekijk tussendoor het gemaakte materiaal op de computer voordat je een hele tijd bezig bent en achteraf de foto’s niet mooi vindt.
afbeelding van Senna

Ik heb dit ook eens geprobeerd. Erg leuk om te doen. De tip van het afwasmiddel ga ik eens proberen!

afbeelding van jetty

Bedankt voor de uitleg Ytje. Erg mooue en creatieve foto

afbeelding van riekel

Heel mooi gedaan...

afbeelding van jvdblom

Leuk! Lekker creatief! Ga ik ook eens proberen :)