Uitleg bij de foto: Wim van de Water

Uitleg bij de foto: Wim van de Water

Dalindcy Koolhoven 2026
HDR-fotografie is erg mooi en interessant, maar er zijn weinig beginnende fotografen die zich eraan wagen. Wim van de Water draait er echter zijn hand niet voor om. Hij licht één van zijn mooie HDR-foto's toe en geeft tips.


Foto © Wim van de Water - De deur staat altijd open

Camera: Nikon D5200
Lens: Tokina 11-16 mm
Diafragma: f/2.8
Sluitertijd: 1/25 sec, 1/60 sec, 1/15 sec
ISO: 640

'Deze foto heb ik genomen tijdens één van mijn vele Urbex uitstapjes. 'Urbex' is het bezoeken en fotograferen van infrastructuur gemaakt door de mens. Dit zijn meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. Deze keer stond het Chateau Noisy/Miranda op de planning. Ooit een prachtig kasteel, dat nu helaas door achterstallig onderhoud op instorten staat. Deze foto is van de entree tot de hal. Ik ben niet zo van de close-ups, en probeer zoveel mogelijk details in één overzichtelijke foto te vangen. Deze foto is het resultaat van drie foto's. Dat heb ik gedaan met het programma Photomatix. Daarnaast heb ik de witbalans, belichting, hooglichten, schaduwen en het contrast wat aangepast. Ik probeer meestal een bepaalde sfeer te creëren.'

Over Wim

Fotograaf Wim is 51 en woont in Stolwijk. Fotograferen doet hij al heel lang, maar sinds begin dit jaar is hij hier serieus mee bezig. 'Ik fotografeerde altijd in de automatische stand. Aan het begin van dit jaar heb ik een fotoreis gemaakt, nu stel ik alles handmatig in.' Avondfotografie en Urbex zijn onderwerpen waarin Wim zijn creativiteit het meeste kwijt kan, maar hij fotografeert eigenlijk alles wat hem aanspreekt. 

Tips

  • Fotografeer met een hoge iso als je een HDR-foto uit de hand fotografeert. Wim heeft dit met de bovenstaande foto ook gedaan.
  • Zorg ervoor dat de scherpediepte van elke foto hetzelfde is als je een HDR-foto maakt. 
afbeelding van Teun Klein

Ik lees dat je HDR foto's maakt met 3 foto's, maar ik lees ook een HDR foto uit de hand genomen met een hoge
Iso. Mijn vraag is hoe krijg je 3 identieke foto's gemaakt uit de hand.

afbeelding van wvdwater

Door 'Bracketing' op je camera aan te zetten. Dan de ontspanstand op 'Continuous High'. Zorgen dat je goed stevig staat. Dan de 3 foto's maken. Dan kan je een prachtige HDR maken.