Uitleg bij de foto: Tjitske van der Meer

Ymke Frijters 1901
Voor het fotograferen van dieren heb je geduld nodig. Tjitske van der Meer weet daar alles van, dus ze pakte het bij deze eend slim aan. Door zich niet te haasten, kwam de eend steeds dichterbij en uiteindelijk kon ze deze foto maken. Ze vertelt erover in de rubriek 'Uitleg bij de foto'.


Foto: Tjitske van der Meer

  • Camera: HP CA350 op automatische stand

'Deze foto heb ik een aantal jaar terug gemaakt met mijn compactcamera bij de vijver achter onze tuin. Ik was toen nog afhankelijk van het automatische programma op mijn camera, maar goed iedereen moet ergens beginnen. Tegenwoordig gebruik ik mijn spiegelreflex, maar ik vond deze foto te leuk om hem niet te delen. De foto zelf is op zichzelf een verhaal, met deze eend heb ik namelijk een hele tijd een band gehad. Hoe vaker ze langskwam, hoe dichterbij ze durfde te komen. Ze kwam naast me zitten, op mijn schoenen staan en ga zo maar door. Ze is zelfs wel eens bij ons thuis naar binnen gewandeld. Hierdoor was het voor mij mogelijk om scherpe foto's te maken van het dier. Dat gaat normaal niet zo makkelijk als je een compactcamera hebt waarvan de zoom niet geweldig is.'

Tips van Tjitske

  • Tegenwoordig heb ik een spiegelreflex en weet ik een boel over belichting. Ik kwam er maar nooit uit, tot ik leerde over de belichtingsdriehoek: iso, sluitertijd en diafragma. Hiermee kwam ik er erg snel achter hoe het werkte en ik kan tegenwoordig met gemak de belichting zelf instellen.
  • Ook heb ik een tip voor dierenfotografie: wees vooral geduldig. Dieren doen immers niet altijd wat wij willen. Die band met die eend was ook niet mogelijk geweest als ik bijvoorbeeld elke dag achter haar aan had gerend. Het heeft me echt weken gekost voordat ik naast haar mocht zitten en foto's mocht maken.

Tjitske van der Meer (20) uit Wolvega

'Ik fotografeer inmiddels al een aantal jaar. Eerst leende ik heel vaak mijn vaders fototoestel, maar dat mocht helaas niet zo vaak. Ik was nog jong en hij is erg zuinig op zijn camera. Op een gegeven moment kwam het zover dat ik zeker wist dat ik iets met fotografie wilde gaan doen. Toen heb ik mijn eerst compactcamera aangeschaft. Een HP CA350, waar ik nog steeds mooie herinneringen aan heb (en natuurlijk gebruik ik hem ook nog wel op vakantie). Een tijd terug heb ik de overstap gemaakt naar een spiegelreflex. Een opleiding voor fotografie zat er helaas niet in, dat was te duur. Maar ik heb wel een opleiding dierverzorging gedaan, wat ik ook geweldig vond. Toch besloot ik na mijn opleiding dierverzorging om iets met fotografie te gaan doen. Ik heb nu een eigen website en ben ik bezig met het opzetten van een facebookpagina. Inmiddels probeer ik meer bekendheid te krijgen en ervoor te zorgen dat ik freelance aan de slag kan. Ondertussen wil ik wel cursussen gaan volgen voor fotografie en misschien ga ik in de toekomst toch nog naar de fotovakschool.'

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van