Uitleg bij de Foto: Suzanne Stol

Uitleg bij de Foto: Suzanne Stol

Marina Smits 1353
Het is de tijd van het jaar om lekker op wintersport te gaan. Van bergen af skiën en 's avonds de après-skibar in. Suzanne Stol is al op wintersport geweest dit jaar en heeft daar een fraaie foto gemaakt bovenaan de skipiste. Hoe ze dit gedaan heeft, legt ze uit in de rubriek: Uitleg bij de Foto.


Foto © Suzanne Stol

Camera: Canon 700D
Lens: Tamron 18-270mm
Diafragma: F/7.1
Sluitertijd: 1/320
ISO: 100

'Al van kinds af aan ga ik op wintersport en begin januari was ik in Söll, Oostenrijk. Vaak zie je in de gidsen en op internet prachtige foto's van pistes met verse ribbels of strepen van de pistebullies. Zo'n foto wilde ik ook wel eens maken. Alleen in de ochtend heb je kans dat je de ribbels nog ziet, want door alle skiërs en snowboarders zijn die al snel weg. Halverwege de week hadden we een mooie ochtend en daar vond ik een stuk lege piste met ribbels. Ik heb mijn ski's neergelegd, mijn camera erbij gepakt en wilde me net gaan installeren toen er iemand aan kwam skiën en door mijn (!!) ribbels heen wilde gaan. Gelukkig kon ik dit met een luid en duidelijk stòòòp voorkomen. De ietwat verschrikte vrouw kon nog net op tijd remmen. Daarna kon ik rustig languit in de sneeuw gaan liggen om deze foto te maken. Je moet er tenslotte wel iets voor over hebben,' vertelt Suzanne over haar foto.  

De foto krijgt extra aandacht door de lijnen die wijzen naar de bergen. Hierdoor wordt je automatisch van de ski's naar de bergen geleid. Lijnen kunnen je foto een extra boost geven waardoor je ernaar blijft kijken. Ook als je de nadruk wilt leggen op iets in de foto wat bijvoorbeeld best ver weg staat, kun je lijnen gebruiken om toch de aandacht op het onderwerp te vestigen.

Tips van Suzanne:

  • Let op details. Ik probeer er altijd op te letten dat net dat ene torentje van dat kerkje en dat stukje voet van iemand erop staat.
  • Neem de tijd voor een foto en kijk eerst goed voordat je afdrukt. Daarmee verklein je de kans dat je er later achter komt dat er iets net niet helemaal opstaat.