Uitleg bij de Foto: Sietse van der Gaast

Uitleg bij de Foto: Sietse van der Gaast

Joni Hendrix 1109
Wat een herfstkleuren en wat een mooie foto! Deze foto geeft ons een fijn en warm herfstgevoel. We horen het water zachtjes stromen als we onze ogen sluiten. Hoe heeft Sietse deze prachtige plaat gemaakt? Wij vroegen het hem en hij legt het uit in de rubriek: Uitleg bij de Foto.

Camera: Panasonic DMC-GX1
Lens: Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/4.0-5.8
Brandpunt:  17mm
Diafragma: f/22
Sluitertijd: 0,5 sec
ISO: 160

'Deze foto is gemaakt in de Eifel bij de Dreimühlen waterval bij Nohn. We zijn hier een rondje gaan wandelen tijdens onze herfstvakantie. In de folder die ik had, werd al aangegeven dat het om een fotogenieke waterval ging en dat bleek ook waar te zijn. Ik fotografeerde de waterval vanuit verschillende punten met behulp van een statief (een flexibele GorillaPod). Ik gebruikte een lange sluitertijd, zodat de beweging van het water mooi te zien is. Om de langst mogelijke sluitertijd te kunnen gebruiken, heb ik de ISO zo laag mogelijk gezet en het diafragma zo klein mogelijk gemaakt. Hierdoor was het mogelijk om de foto te maken met een sluitertijd van een halve seconde. Genoeg om een mooi bewegend beeld van het water te krijgen. Deze foto was de mooiste uit de serie en ik heb ‘m licht bewerkt met Snapseed.'

Tips van Sietse

  • Fotografeer op de manuele stand, zodat je alle instellingen zelf kunt instellen.
  • Speel met de sluitertijd bij foto's met water. Dit kan mooie resultaten opleveren. Je hebt hier wel een statief voor nodig, zodat de achtergrond altijd goed scherp blijft. Ik maak gebruik van een klein flexibel statief dat ik gemakkelijk kan meenemen in mijn fototas.
  • Bewerk achteraf je foto's. Ik doe dit vaak op de iPad en gebruik dan Snapseed. Door bepaalde instellingen licht te wijzigen kan de foto er nog meer uitspringen. Ik heb bij deze foto gespeeld met de optie ‘Details’ en kon door de structuur en de scherpte iets bij te stellen het mos bij de waterval er nog meer uit laten springen.
  • Ik fotografeer op dit moment nog niet in RAW, maar maak alle foto's nog in JPEG. Om de kleuren in de herfst nog mooier op de foto te krijgen haal ik de witbalans van de automatische stand en zet deze op bewolkt of schaduw. De kleuren van het mos worden hierdoor nog warmer.