Uitleg bij de foto: Ruud van den Berg

charlottelipic 1736
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto die Ruud van den Berg in Schotland maakte, die een mystieke en dreigende sfeer verbeeldt.


'House of Ruins' Foto © Ruud van den Berg

Ruud maakte deze foto op het Schotse eiland Skye, helemaal in het noordelijkste puntje. 'Vanaf de weg zagen we verderop in het land dit vervallen kerkje staan. Een onverharde weg leidde er naar toe, het gras stond hoog en omdat het midden juli was was er veel zonlicht. Het belangrijkste was toch het beeld van het vervallen kapelletje en die fantastisch mooie wolkenlucht. Ik heb veel foto's gemaakt vanuit elke hoek en uiteindelijk is het deze foto geworden.´

Instellingen

Met zijn Nikon D300 gebruikte hij een groothoeklens AF-S Nikkor 12-24mm om zoveel mogelijk wolken in het beeld te krijgen. 'Ik nam een laag standpunt voor de mooiste visuele impact. Bovendien, als ik vanuit een staande positie de foto had gemaakt, zou er in achtergrond nog wat ongewenste bebouwing te zien zijn geweest.' Als instellingen koos hij: ISO 100, diafragma f/6,3 en sluitertijd 1/500 seconden.

Vanaf het begin af aan wist Ruud dat hij de foto in zwart-wit wilde uit voeren. ´Dit zou de sfeer versterken en het felle zonlicht wat naar de achtergrond drukken´ Hij heeft het beeld nauwelijks gephotoshopt, er is slechts wat contrast toegevoegd. 'Verder is de foto zo uit de camera komen rollen.' Voor het omzetten naar zwart/wit gebruikte hij het programma Silver Efex Pro.

Tips

Ruud benadrukt dat het buiten allemaal gebeurt. 'Dus vooral: ga erop uit, geef je ogen de kost en zorg dat je altijd een camera bij je hebt. En misschien nog wel het allerbelangrijkste, maak veel foto's van je onderwerp, vanuit verschillende posities en speel met de scherpte, het diafragma en de sluitertijd. Thuis kun je dan op je gemak het beste beeld selecteren. Zelf heb ik mijn camera altijd op A (diafragmavoorkeuze staan) omdat je daarmee de scherpte goed aan kunt sturen.'

Ruud van den Berg

Ruud is 54 jaar en autodidact. Fotograferen doet hij al vanaf zijn jeugd. Naast landschaps- en reisfotografie beoefend hij straatfotografie en doet hij op bescheiden schaal shoots met modellen. 'Ik ben een alleseter op fotografisch gebied.' Aan een eigen website wordt gewerkt maar tot die tijd kun je een kijkje nemen op www.flickr.com/photos/ruudvandenberg/.