Uitleg bij de Foto: Ray van Schaffelaar

Uitleg bij de Foto: Ray van Schaffelaar

Marina Smits 1086
De twee witte zwanen op deze foto geven een mooi contrast weer in de grijze mistige omgeving. De foto van Ray werd vorige week uitgekozen tot foto van de week. In de rubriek: Uitleg bij de Foto vertelt Ray meer over de totstandkoming van deze foto.


Foto © Ray van Schaffelaar

Camera: FujiFilm X-T1
Lens: 18-55 F/2.8
Diafragma: F/5.7
Sluitertijd: 1/367
ISO: 400

'Deze foto is gemaakt in Diemen-Noord. Ik zag 's ochtends dat het mooi mistig weer was. Ik had die dag niet veel tijd om ver weg te gaan en aangezien ik in Diemen woon besloot ik om even een rondje te gaan lopen. Ik zag toen het watertje met deze twee zwanen en ik wist dat het wit van de zwanen mooi zou contrasteren in de grijze mistige omgeving. En...aangezien de zwanen hongerig waren, kwamen ze vanzelf naar me toe gezwommen toen ik aan de wal stond. De foto is uit de hand geschoten met een laag standpunt. Ik heb bij deze foto gewacht met schieten totdat de zwanen een mooi geheel samen zouden vormen. En dat gebeurde dus', vertelt Ray over zijn winnende foto. 

Licht

'Bij fotograferen ga ik in eerste instantie op mijn gevoel af. Als ik gevoelsmatig iets zie wat me trekt, ga ik er meer aandacht aan besteden. Belangrijk is het licht.Licht maakt of breekt je foto. Het kan soms ook veel uitmaken, als er mooi licht is, waar je in dat licht staat. Het is bijvoorbeeld mooi om zelf in de schaduw te staan terwijl je een onderwerp in het (zon)licht fotografeert. Lichtinval in je lens is heel belangrijk. Ik doe dat puur op gevoel en vertrouwen op mijn eigen ogen. Ik vergeet de techniek. Tweede belangrijke punt is onderwerp en compositie. Houd het onderwerp simpel en besteed veel zorg aan de vlakverdeling. Speel met schaduw en licht.'

Nabewerking

Nabewerking doe ik zo weinig mogelijk en probeer de foto zo natuurlijk mogelijk te houden. Tegenwoordig schiet ik foto's ook in raw. Het is allemaal wat meer mb's maar je hebt wel meer ruimte om een foto meer tot zijn recht te laten komen. Elke foto moet altijd nabewerkt worden. Het is zonde om een foto die uit een camera komt niet na te bewerken omdat hij dan mist wat hij feitelijk in zich heeft. Ik verscherp altijd iets na, geef meer contrast aan de foto, bepaal een goede witbalans en verminder de kleurintentie vaak totdat ik een natuurlijk beeld heb. Bij zwart-wit fotografie is het heel interessant om het grijsverloop te bepalen in combinatie met contrast.

Tips van Ray:

  • Houd het eenvoudig. Probeer de eenvoud in je foto vast te leggen.
     
  • Maak gebruik van het licht, let nauwlettend op de compositie, en probeer altijd je onderwerp te zien tegen de achtergrond; de achtergrond die een foto net datgene kan geven wat de foto af maakt.
     
  • Ga af op je gevoel. Als je iets ziet wat je aandacht trekt, maak dan foto's en laat deze kans niet lopen.

Prijs Weekwinnaar

Jozef wint als weekwinnaar de laaste accu voor zijn fotocamera, mede mogelijk gemaakt door Saake Shop! Vanaf aanstande vrijdag, 6 februari, hebben we weer een nieuwe weekprijs!

Saake Shop