Uitleg bij de foto: Peter Jans

sanne 1089
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van Peter Jans die pas net in het bezit is van een spiegelreflexcamera.

Peter Jans
Foto: Peter Jans

Instellingen

Ik woon in een appartement op de zesde etage. Dit is een mooi uitzichtpunt, omdat de camera op een goede hoogte ten opzichte van de kerken staat. Ik heb een zo laag mogelijke iso genomen (iso 100), hoewel het door de mist uiteindelijk toch een korrelige structuur is geworden. Verder heb ik het diafragma ingesteld op f/14 met een brandpuntsafstand van 95mm. Omdat deze scène een ideale oefensituatie is en ik dus heel veel foto's van dit uitzicht heb genomen, wist ik door deze brandpuntafstand ook dat ik een breed genoeg beeld had, met minder storende gebouwen erop.

Het probleem was wel de zon die recht in de camera scheen, waardoor je bij gewone matrixmeting een heel donker beeld kreeg. Daarom heb ik spotmeting gedaan op de kerken, zodat het geheel toch goed belicht was. Uiteindelijk heb ik de foto beneden afgesneden om een paar storende gebouwen weg te krijgen en de bomenrij als ondergrens te krijgen. Voor een betere verhouding te heb ik ook wat lucht weggesneden, waardoor je een meer panorama beeld krijgt.

Tips

Omdat Peter zelf nog maar pas een spiegelreflexcamera heeft, moet hij nog veel leren. Hij noemt een paar dingen waar hij veel aan heeft (gehad):

  • Ik volgde een algemene cursus fotografie¬†
  • Ik lees redelijk wat fotomagazines, met de bedoeling te achterhalen hoe bepaalde foto's worden gemaakt
  • Ik stuur sommige foto's, waarvan ik denk dat ze wel geslaagd zijn, naar bevriende amateur fotografen voor feedback

Peter Jans (43)

Peter is net in het bezit van een spiegelreflexcamera, hiervoor had hij een compactcamera. 'Die bleek te kort te schieten bij bepaalde situaties. Toch experimenteerde ik er graag mee, met soms 2500 foto's na 3 weken vakantie. Uiteindelijk heb ik dan toch de stap gezet en ben nu een blije bezitter van een Nikon D5100 met al enkele lenzen. Het hoofddoel is reisfotografie, maar ik experimenteer ook vaak en probeer zo mijn technieken en inzicht in fotografie te vergroten.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne