Uitleg bij de foto: Nico van Amstel

sanne 1823
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van Nico van Amstel die de slang van zijn kinderen fotografeerde.

Nico van Amstel
Foto: Nico van Amstel

Instellingen

'De slang op deze foto is het huisdier van één van mijn kinderen, een ratten- of korenslang. Ik ging even kijken of hij al uit z’n “winterslaap” ontwaakt was en trof hem zo aan in zijn terrarium. Eerste reactie was dus: “daar moet ik een foto van maken!”. Mijn toestel ligt altijd “standby” op 200 ISO en met een 18-135 mm lens met het diafragma op f/5.6, zodat ik de meeste kans heb om direct een geschikte foto te kunnen maken zonder eerst alles in te moeten stellen. Bij dieren en mensen krijg je vaak geen tweede mogelijkheid, maar gelukkig in dit geval wel. Na die eerste foto heb ik een beter diafragma gekozen (f/10) zodat zowel de ogen als het puntje van z’n snuit scherp zouden zijn (scherpstellen daartussenin). Deze foto is namelijk gemaakt met een brandpuntsafstand van 135 mm op een afstand van ongeveer 50 cm – dan heb je dus vrij weinig scherptediepte met een diafragma van f/5,6. Omdat ook de lichtomstandigheden verre van ideaal waren en een statief installeren waarschijnlijk teveel tijd zou kosten, heb ik een (externe) flitser gebruikt – met een diffuser om een mooie lichtverdeling te krijgen.

Keuzes

Uiteraard heb ik de ruit van het terrarium opengeschoven – de kans op weerspiegeling is anders te groot. De slang (of welk ander terrariumdier dan ook) kan dan dus ook ontsnappen. De compositie heb ik zodanig gekozen dat de aandacht steeds naar de kop gaat: door de plaatsing wat links van het midden en de invoerende lijnen van het lichaam van de slang, maar ook van de schaduwholte links. Ik heb erover gedacht om links en onder nog wat af te halen maar vond de foto met deze uitsnede sterker.

Nico van Amstel

'Ik ben 61 jaar en woon in Egmond aan den Hoef. Ik fotografeer al heel lang en heb diverse toestellen gehad. Daar kwam een beetje de klad in toen ik overstapte op digitaal (compactcamera) en dat kwam door de ontspanvertraging. Ik vind niets irritanter met fotograferen dan net te laat zijn. Ik fotografeer het liefst alles wat leeft en beweegt, maar uiteraard vind ik landschapsfotografie ook geweldig. Met architectuur heb ik wat minder – maar ook dat kan een uitdaging zijn. Ik heb een statief, maar gebruik die zelden. Sinds ik een digitale spiegelreflex heb ben ik weer veel meer gaan fotograferen, zóveel dat ik vaak de tijd niet heb om ze te verwerken. Ik leer nog dagelijks van het kijken naar foto’s van anderen – en uiteraard ook van opmerkingen die over mijn en andermans foto’s gemaakt worden. Ik stel dus veel prijs op (opbouwende) kritiek!'

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Lobu

Een mooie foto Nico en een leerzaam verhaal.

afbeelding van Nico van Amstel

Dank je Louis.