Uitleg bij de foto: Natalia Ivanova

charlottelipic 2382
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van de Russische Natalia Ivanova, waarin ze een eenzame, maar toch romantische sfeer heeft weten te stoppen.


'The Light' Foto © Natalia Ivanova

Natalia maakte deze foto in Rusland, in een park waar je roeibootjes kunt huren. Het idee kwam in haar op om een meisje te fotograferen, alleen en omgeven door een enorme hoeveelheid boten. 'Omdat deze plek meestal erg druk is, heb ik besloten om deze foto te nemen in de late avond, tussen negen en tien uur. Het zachte zonlicht geeft de foto een magische sfeer en creëert een indruk van rust.'

Instellingen

Ze gebruikte een Canon EOS 500D met Canon 85mm f/1.8 lens. 'Voor foto’s in de buitenlucht maak ik meestal gebruik van de diafragmastand; dat geeft me een kans om de scherptediepte aan te passen. Bovendien is het nuttig om Av te gebruiken, wanneer je snel foto’s wilt kunnen maken.' Natalia koos voor een diafragma van f/1.8 bij iso 100, wat een sluitertijd van 1/250 sec opleverde.

Voor de bewerking gebruikte Natalia allereerst Photoshop CS4. In Lab Colour Modus maakte ze de kleuren diep en helder. 'Lab Colour modus maakt het mogelijk om de kleuren en de warmte nauwkeuriger aan te passen'. Ook scherpte ze het contrast in de foto aan, sneed het beeld bij en maakte de foto scherper.


'The Light' zonder bewerkingen

Natalia Ivanova

De Russische Natalia volgt momenteel een Master aan de universiteit van Rotterdam. Haar eerste stappen in de fotografie zette ze in het voorjaar van 2011. 'Drie jaar geleden organiseerde een vriendin van mijn moeder een cursus fotografie voor beginners. Helaas had ik weinig aan de cursus, omdat ik geen digitale spiegelreflexcamera had om mee te oefenen. Toch heeft deze cursus mijn enthousiasme in fotografie aangewakkerd. Na een jaar had ik dan eindelijk een spiegelreflexcamera en besloot ik mezelf fotografie aan te leren, met gebruik van internetbronnen.'

afbeelding van zoomklik

duidelijk een intelligente dame met gevoel voor verhoudingen!