Uitleg bij de foto: Mirjam Cornelissen

Uitleg bij de foto: Mirjam Cornelissen

EleniHoefsloot 1918
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Mirjam Cornelissen vertelt vandaag over het lieveheersbeestje in haar tuin.


Foto © Mirjam Cornelissen

Instellingen

 • Camera: Nikon D3100
 • Diafragma: f/5
 • Sluitertijd: 1/160
 • ISO: 100
 • Brandpuntafstand: 105mm

'"Waar is mijn macrolens?" Dat was het eerste wat ik dacht bij het zien van het lieveheersbeestje op onze tafel buiten. Ik heb mijn camera snel gepakt. Aangezien het beestje druk in beweging was, heb ik de camera op een snellere sluitertijd ingesteld. Het was een bewolkte dag, dus een iso van 100 was voldoende. Toen was het wachten. Ik ben van mening dat je de natuur in zijn waarde moet laten en dus zeker niet beestjes of planten moet verplaatsen of weghalen omdat ze in de weg staan. Het wachten werd snel beloond. Het lieveheersbeestje liep eerst over de randen van het tafelblad, maar ging daarna voor het grote geheel. Onze tafel heeft een glasplaat als bovenlaag en dit was dus precies de plek waar ik hem graag wilde hebben in verband met de weerspiegeling. Ik heb een goede positie ingenomen en scherpgesteld op het kopje. Door het lage diafragma-getal krijg je meer scherpte-diepte in de foto waardoor de glasplaat 'wegvalt'.'

Tips van Mirjam

 • Less is more!
 • Probeer bij dierenfoto's op ooghoogte de foto te maken. Soms is het nodig daarvoor op de grond te gaan liggen, maar hierdoor krijg je wel de mooiste resultaten.
 • Dieren zijn beweeglijk, hoe klein ze ook zijn. Je dient dus rekening te houden met een snelle sluitertijd.
 • Zorg dat je scherpstelt op de oogjes.
 • Indien macrofoto's maken een favoriete bezigheid is, investeer dan in een macrolens. Je zult hier zeker geen spijt van krijgen.
 • Geef een dier (of mens) kijkruimte op de foto. Stel dat ik bij mijn foto de foto gecropt had voor het snoetje, dan lijkt het als of hij ingesloten wordt en dat wil je niet bereiken.
 • Fotograferen is spelen met licht. Kijk dus hoe het licht valt op het onderwerp dat je graag op de foto wilt zetten en verander eens van standpunt.

Mirjam Cornelissen (38)

'Mijn passie voor fotografie is ontstaan in mijn jeugd. Na jaren met een analoog fototoestel te hebben gefotografeerd, ben ik zo'n tien jaar geleden overgestapt naar mijn eerste digitale spiegelreflexcamera. In eerste instantie om mijn verre reizen op een mooie manier mee vast te leggen en daar mooie fotoboeken van te maken. De laatste jaren focus ik me steeds meer op close-up, macro-fotografie en portretten (mens en dier). Op dit moment heb ik een Nikon D3100, maar aangezien ik in augustus aan de Fotovakschool ga beginnen, wil ik een meer professionele camera kopen. Door de vele goede reacties op mijn foto's en door het positieve 'pushen' van een fotograaf, heb ik dit jaar de stap durven zetten en me ingeschreven. Hoe heerlijk is het als je van je hobby je beroep kunt maken! Ik wil dit graag naast mijn huidige baan gaan doen, dus dat wordt een mooie uitdaging. Om te kijken hoe mijn foto's worden beoordeeld door anderen en om nog meer tips, tricks en bevestiging te krijgen, zet ik mijn foto's op verschillende fotosites. Daarnaast heb ik ook een eigen website.'

Uitleg bij de foto

Meer artikelen uit deze serie lezen? Bekijk hier het overzicht. Wil je zelf eens uitleg geven bij een van je eigen foto's? Stuur dan een mailtje naar de redactie via het contactformulier of spreek ons aan op Facebook!

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen van Eleni

afbeelding van Laura v.Rengs

Dat heb je weer mooi gedaan meisje!!

afbeelding van Anonymous

DANK :D