Uitleg bij de foto: Menno Visser

Uitleg bij de foto: Menno Visser

Dalindcy Koolhoven 615
Je hebt ze misschien wel eens voorbij zien komen in onze lezersgallery: de adembenemende foto's die Menno Visser maakt tijdens zijn tochten in de bergen. Voor de meesten van ons geen alledaagse bezigheid, maar wel heel mooi. Menno legt uit hoe hij deze foto maakte, en hoe je zelf met je camera aan de slag kunt gaan in hooggelegen gebieden.


Foto © Menno Visser

Camera: Canon Powershot G12
Diafragma:
f/5.6
Sluitertijd:
1/15 sec
ISO:
320

'Deze foto is genomen tijdens onze beklimming van de Roche Paillon (3636 meter) in Frankrijk. Het is een vrij korte tocht, maar omdat het ’s middags zou gaan regenen waren mijn klimpartner en ik heel vroeg vertrokken. Daardoor kwamen we precies op het juiste moment op de sneeuwgraat aan. De zon kwam net op en de wolken vulden langzaam het dal. Ik heb een vrij goede conditie, dus ik ben vaak wat sneller dan mijn klimpartners. Hierdoor ben ik eerder op bepaalde punten in klimroutes en heb ik meer tijd om rond te kijken en eventuele fotomomenten te spotten. Bij deze tocht hoefde ik maar heel even te wachten tot mijn klimpartner op de sneeuwgraat aankwam. Toen heb ik deze foto gemaakt. Thuis heb ik in Lightroom het contrast een beetje verhoogd, een klein beetje kleurverzadiging toegevoegd en heb ik mijn klimpartner wat lichter gemaakt.'

Over Menno

Menno is 26 jaar en woont in Amsterdam. Op zijn twaalfde begon hij met klimmen, maar pas na een aantal keren de Alpen bezocht te hebben, kocht hij zijn eerste camera. 'Dit maakt het klimmen alleen maar leuker. Ik neem elke tocht mijn camera mee.' Als Menno niet in de bergen te vinden is, is hij in de sportschool of fotografeert hij klimwedstrijden.

Tips

  • Blijf om je heen kijken. Als je een flinke tocht maakt, is het makkelijk om je alleen daarop te focussen. Maar probeer mooie momenten niet te missen.
  • Houd je camera gereed. Vaak zijn de leukste fotomomenten heel kort. Als je dan nog je camera uit je tas moet halen, kan het moment alweer voorbij zijn.
  • Bij foto's in de bergen is het wenselijk om een goede conditie te hebben. Je hebt meer energie om een camera mee te dragen, om je heen te kijken en goede posities te zoeken, zonder dat je op je klim- of wandelpartner hoeft te wachten.
  • Doe voorzichtig. Bergen zijn gevaarlijk en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga niet zomaar een lange tocht maken zonder de juiste kennis en materialen.