Uitleg bij de foto: Marga Straver-Gerritsen

sanne 1353
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van Marga Straver-Gerritsen die haar kat fotografeerde.

straver

Instellingen

'Dieren zijn helemaal geen makkelijk onderwerp om te fotograferen omdat ze bewegen. Als een kat zit, kun je niet minuten gaan nadenken over de instelling die je wilt gebruiken want dan is de kat weer weg. Ik kies vrijwel altijd een makkelijk instelling uit het menu, vaak de TV-stand, waar ik handmatig de instellingen naar de situatie kan wijzigen. Deze foto van Amye-Fleur is gemaakt met diafragma van f/6.3, ISO-640, sluitertijd van 1/160 seconde en zonder flits. Ik fotografeer het liefst zonder kunstmatig licht omdat je dan minder last hebt van schaduwen op een foto. Licht is zo ontzettend belangrijk, het kan je foto maken of breken.'

Tips

In het voorjaar als de zon nog niet zo hoog staat is er heel goed licht om te fotograferen. In de zomer is de zon echt heel fel, dan kunnen kleuren 'wegvallen'. Als je dan een kat buiten fotografeert met zonnig weer kan het van belang zijn om soms te flitsen.

Als je huisdier rustig is of slaapt, kun je een laag diafragma gebruiken waardoor er een kleine scherptediepte ontstaat. Bij een actie foto moet je snelle sluitertijd hebben omdat het object dan in beweging is bijvoorbeeld 1/500 of meer.

Marga Straver-Gerritsen

'Mijn passie voor fotografie is al heel vroeg ontstaan. Dit komt door mijn liefde voor de natuur en alles wat groeit en bloeit. In het verleden had ik een Canon spiegelreflexcamera met rolletjes. Later kocht ik een Canon Power shot G7. Met de Canon EOS 500D ging er echter een wereld voor mij open met de scherptediepte. In 2007 kocht ik een kat die erg fotogeniek is. Omdat hij erg mooi is begon ik een Cattery, en ging met hem naar kattenshows. In 2008 kreeg ik een website, waar ik al mijn idee├źn op kwijt kan.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne