Uitleg bij de foto: Marga Dudok

charlottelipic 1501
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een portretfoto die Marga Dudok maakte, een verhaal wat 'raakt' was hiermee haar einddoel.


'Buiten te koud' Foto © Marga Dudok

Instellingen

Op deze foto is Menno, het neefje van Marga, te zien. 'Altijd een geduldig model'. Haar doel was het maken van een portret van een straatschoffie. Hiervoor experimenteerde ze met low key op haar Nikon D3100 met Nikon 18/105 mm lens. 'Helaas had ik nog geen echte lichtsterke lens. Daarom heb ik Menno van onderaf belicht met een gloeilamp. Omdat ik het heel donker wilde hebben heb ik de grootste diafragma gekozen (f/5.6) en de ISO laag gehouden met een waarde van 100.' Verder gebruikte ze spotmeting, een belichtingstijd van 1.6 seconden en een brandpuntafstand van 34mm. Haar camera op statief bediende ze per afstandsbediening, om beweging te voorkomen.

Tips

Marga adviseert uit te vinden wat jou raakt. 'Verdiep je hierin door te kijken naar het werk van andere mensen, op fotosites bijvoorbeeld. Wanneer je iets heel mooi vindt, zal je niet meteen het perfecte resultaat krijgen, maar door te doen weet je wel wat er net anders moet.'

Marga Dudok

De 46-jarige Marga uit Dordrecht kocht in oktober, afgelopen jaar, haar eerste spiegelreflex. 'Na mijn tweede superzoomcamera vond ik het tijd worden om over te stappen op een spiegelreflexcamera. Ik ben altijd al bezig geweest met fotograferen en filmen, voornamelijk in de automatische stand. Het geeft mij naast mijn drukke baan als hoofdverpleegkundige met nachtdiensten veel ontspanning. Voor mij is de perfecte foto iets wat mij raakt of ontroert. Ik ben inmiddels gestart met een cursus fotografie en er gaat een wereld voor mij open.' In eerste instantie wist Marga niet welke richting ze op wilde gaan in de fotografie. Inmiddels heeft ze haar hobby een plan gegeven en zal ze zich de komende tijd gaan richten op high- en low key portretten en HDR fotografie.

afbeelding van Corrie Valke

Hoi Marga,leuk stukje en een mooie foto!!!!

afbeelding van Rachella

Hele mooie foto. Doet me een beetje denken aan Kruimeltje! Heel leuk

afbeelding van Rachella

Hele mooie foto. Doet me een beetje denken aan Kruimeltje! Heel leuk