Uitleg bij de foto: Marcel Jansen

sanne 1575
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van Marcel Jansen die vroeg uit de veren gaat voor de beste foto.

jansen
Foto © Marcel Jansen – Freeze

Instellingen

'Deze foto is genomen op een kleine ophaalbrug tussen de Langeraarse plassen na een mistige nacht. Ik zag de rijp op de brug en de kettingen en de opkomende zon. Dit kan een interessante foto geven. Ik heb eerst goed gekeken wat de beste positie was om een foto te maken. Ik heb hier de zogenaamde een derde-regel toegepast maar dit is niet per se noodzakelijk. Ik heb ook bewust gekozen voor een kleine scherptediepte om de aandacht in eerste instantie op de ketting en de rijp te leggen.

Als alles scherp is (klein diafragma) wordt de aandacht verdeeld waardoor je oog gaat zoeken . Je hebt dan een onrustige foto zonder vast punt. Het gekozen diafragma is nu f/5.6 met een sluitertijd van 1/900 seconden om bewegingsonscherpte te voorkomen. ISO waarde van 500 was voldoende om deze waarde te halen.
Ik fotografeer met een fujifilm X100 compactcamera. Deze heeft een veel grotere sensor (APS-C ) dan de meeste compactcamera's . Hierdoor kun je beter 'spelen' met de scherptediepte dan met een kleine sensorcamera waar met diafragma f/5.6 waarschijnlijk alles al scherp wordt weergegeven. Het diafragma nog verder openen zou een te wazige achtergrond geven waardoor het pad en de bomen in combinatie met de opkomende zon niet meer direct herkenbaar zouden zijn.

Tips

  • Fotografeer wat je leuk vindt, maar zoek altijd naar een zo origineel mogelijk beeld. Dit is meestal niet recht toe recht aan, maar ga op je hurken of juist op een verhoging staan.
  •  Zoek naar details en zet niet meer op je foto dan wat je wilt laten zien. Dat leidt af.
  • Verdiep je in diafragma en sluitertijd en maak zelf de combinatie in plaats van de camera op automaat te zetten. Je krijgt dan een gemiddelde van de twee waarden en dat is meestal niet de mooiste combinatie.

Marcel Jansen

Marcel is al jaren een enthousiaste hobbyfotograaf. Zijn favoriete onderwerpen zijn natuur en landschap, maar hij fotografeert eigenlijk alles wat hem boeit. 'Ook de techniek van fotografie heeft mijn interesse', vertelt Marcel. 'Ik volg dan ook de ontwikkelingen in de digitale fotografie op internet en in de fotobladen. Ik zie het nog steeds verbeteren. Analoog fotograferen doe ik soms ook nog met een halfkleinbeeld Olympus Pen. Heel leuk om de negatieven te scannen en na te bewerken op de pc met Photoshop Elements.'

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van MD

Mooi hoor! Heb ook en tijdje gefotografeerd met fuji compact en heb daar veel plezier van gehad. Ik vind de kleuren op de foto ook erg mooi en zacht.