Uitleg bij de Foto: Marc Telkamp

Uitleg bij de Foto: Marc Telkamp

Marina Smits 665
Deze foto van het wereldberoemde viaduct 'Viaduc de Millau' komt door de strak blauwe lucht en het gebruik van een polarisatiefilter erg mooi uit. Marc Telkamp legt in de rubriek: Uitleg bij de Foto uit hoe hij deze foto gemaakt heeft en geeft nog een handige tip voor het maken van landschapsfoto's.


Foto © Marc Telkamp

Camera: Nikon D90
Lens: 18-200mm
Diafragma: F/8
Sluitertijd: 1/400
ISO: 400

'Voor wie het nog niet gezien had: dit is het wereldberoemde 'Viaduc de Millau', over de Tarne-vallei in Zuid-Frankrijk. Op het diepste punt hangt het wegdek op 200 meter hoogte en is de pilaar zelf driehonderd meterhoog! Daar moet je als motorrijder minstens een keer in je leven over gereden hebben', vertelt Marc over zijn foto.

Nabewerking

'In de nabewerking heb ik eigenlijk alleen maar de witbalans aangepast van automatisch naar zonlicht en het contrast en de kleurverzadiging iets opgekrikt. Wat volgens mij heel duidelijk naar voren komt op deze foto is het belang van een polarisatiefilter. En dan met name tijdens zo'n stralende dag, met de zon aan je zijkant. Daardoor is de lucht mooi diepblauw en de wolken mooi wit. Onder deze omstandigheden laat ik ook meestal de lucht overheersen in mijn foto's.'

Diafragma

'Veel mensen willen bij landschapsfoto’s het diafragma helemaal dicht hebben, om zo zoveel mogelijk scherptediepte te krijgen. Wat echter veel belangrijker is, is om een zo klein mogelijke brandpuntsafstand te kiezen. Bij 18mm maakt het diafragma niet zo veel meer uit. De foto wordt toch helemaal scherp.'

Tip van Marc:

  • Een polarisatiefilter is best betaalbaar en onmisbaar voor landschapsfoto's. Je krijgt er een mooi contrast door en je kunt vooral het uitbleken van een te heldere lucht ermee voorkomen. Bij het instellen van het polarisatiefilter is het het belangrijkste dat je de zon aan je zijkant hebt. Draai dan het filter in de gewenste stand terwijl je door de zoeker kijkt. Wat precies de gewenste stand is kan ik niet zeggen. Dat ligt aan je eigen smaak. Maar dat zie je vanzelf wel.