Uitleg bij de Foto: Marc Telkamp

Joni Hendrix 722
Vogels fotograferen is nog niet zo gemakkelijk als je misschien denkt. Ze zijn sneller weg dan dat jij een foto hebt gemaakt. Gelukkig was deze zeemeeuw aardig genoeg om eventjes te poseren voor de lens van Marc. Hij vertelt in de rubriek ‘Uitleg bij de Foto’ hoe hij deze foto gemaakt heeft.


Foto © Marc Telkamp

Camera: Nikon D90
Lens: AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G
Brandpunt: 200mm
Diafragma: f/8
Sluitertijd: 1/640
ISO: 400

'Deze foto is gemaakt in Holyhead, een plaats in Wales. Dit jaar ben ik op vakantie geweest naar Ierland en met de boot vanuit Dublin kwamen we hier op de terugweg aan in Engeland. De foto is 's avonds rond half acht gemaakt, met een laagstaande zon, vandaar de zachte belichting. Tijdens mijn vakanties loop ik continu met de camera in de aanslag. Van alles wat maar een beetje de moeite waard is, maak ik een foto. In de haven vond ik het mooi dat de zeemeeuwen met de boot meevlogen. Ze kwamen zelfs vrij dichtbij. Je kon ze nog net niet uit de lucht plukken. Toch beweegt dat allemaal te snel (en zeker als je je lens op 200mm hebt staan) om hier een gecalculeerde foto van te maken. Bij thuiskomst bleek dat de foto’s mooi zijn geworden. De vuurtoren op de achtergrond past precies in de ronding van de vleugel. Dit soort dingen trekt de aandacht van het oog en maakt de foto interessant.'

Tips van Marc

  • Stel de camera zelf in! In de M-stand ben je bewust bezig met je instellingen. Je bent je bewust van je huidige ISO, sluitertijd en diafragma. In het begin zul je soms compleet zwarte of witte foto’s maken, omdat je even niet aan de belichting dacht, maar al snel wordt dat tweede natuur!
  • Fotografeer in RAW. Nabewerken is niet erg, dat hoort er in het digitale tijdperk gewoon bij.