Uitleg bij de Foto: Luc Beysen

Uitleg bij de Foto: Luc Beysen

Marina Smits 1742
In Nederland ziet het er voorlopig nog niet naar uit dat het gaat sneeuwen. Een witte kerst zit er in ieder geval niet in. Een foto in de sneeuw maken is niet iets wat je dagelijks doet en dat maakt het er niet makkelijker op. Witbalans en belichting zijn erg belangrijk. Luc Beijsen maakte deze prachtige foto in de sneeuw. Hoe hij dat heeft gedaan, legt hij uit in de rubriek: Uitleg bij de Foto.


Foto: Luc Beysen

Camera: Nikon D90
Lens:
Nikon AF-S 50mm f/1.8G
Diafragma:
f/8
Sluitertijd:
1/320
ISO:
200

'Sinds enkele jaren trekken we naar het Zwarte Woud in Duitsland om zo de kans op een witte Kerst te vergroten. Dit is tot nu toe steeds gelukt! De korte dagen brengen we vooral door met wandelen en sneeuwpret en natuurlijk gaat de camera dan ook mee. Deze foto is vorig jaar gemaakt tijdens Kerst. Het weer was heel slecht: aanzienlijke sneeuwval, mist en koud. Slecht weer weerhoudt ons er echter nooit van om naar buiten te gaan, maar ik twijfelde wel om mijn camera bloot te stellen aan deze omstandigheden. Toevallig had ik net een artikel gelezen over het feit dat er geen slecht fotoweer bestaat. Je kunt dan juist prachtige foto's maken met een unieke uitstraling', vertelt Luc.

'Wat ik vooral onthouden heb, is dat je moet opletten dat je foto niet te donker wordt door een foute belichting en dat de sneeuw niet blauw wordt door een slechte witbalans. Ik kende de omgeving en had ook al een idee over wat ik wilde fotograferen. Eenmaal onderweg bleef ik steeds een eindje achterop. De barre omstandigheden maakten dit niet gemakkelijk. Ik hield de camera steeds onder mijn jas en wanneer ik de instellingen wilde wijzigen, stopte ik even, ging ik met mijn rug naar de wind staan, veranderde de instellingen en nam snel een foto om te zien of de instellingen het beoogde effect hadden. Toen dit gelukt was, probeerde ik de juiste afstand te vinden zodat ook de compositie in orde was. Deze stap vond ik eigenlijk nog het moeilijkst, daarom rekende ik erop dat ik dit in de nabewerking nog kon verbeteren.'

Bewerking

'Ik fotografeer altijd in raw, dus er waren nog veel mogelijkheden om de foto te verbeteren. Het eerste wat ik gedaan heb, is het wegwerken van enkele vlekjes die ontstaan waren door waterdruppeltjes op de lens. Wat ook direct opviel in de originele foto, was dat er weinig kleur aanwezig was, uitgezonderd één van de jassen die fel blauw was. Ik heb een tijdje getwijfeld wat ik hiermee zou doen. Leg ik de nadruk meer op dit enige kleurelement, of elimineer ik de kleur en maak ik er een zwart-witfoto van? Ik had toen nog weinig gedaan met zwart-witfoto's en ik had gelezen dat slecht weer hier zich uitstekend voor leent, dus heb ik besloten om voor zwart-wit te gaan. Sinds deze foto heb ik er al aardig wat gemaakt en is mijn interesse in zwart-witfotografie sterk toegenomen. Vijftig procent van mijn foto's zijn nu zwart-wit. In Photoshop heb ik de foto geconverteerd en gespeeld met de levels, contrast en helderheid tot ik tevreden was met het resultaat.'

Tips van Luc voor het maken van foto's in de sneeuw:

  • Let op de belichting, zodat je foto niet te donker wordt.
  • Kies de juiste witbalans om witte, in plaats van blauwe, sneeuw te krijgen.
  • Fotografeer in raw zodat je nadien nog kan optimaliseren mocht alles niet direct goed zijn vanwege moeilijke omstandigheden.
  • Blijf niet binnen bij 'slecht' weer, want ook slecht weer kan mooie foto's opleveren.
  • Probeer ook eens zwart-wit mocht het grijs of bewolkt zijn.