Uitleg bij de foto: Lis van Donge

sanne 1715
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Vandaag is het de beurt aan Lis van Donge.

lis van donge
Foto © Lis van Donge

Instellingen

'De fotos is gemaakt in Valencia (Spanje) bij één van de vele 'mascletas' tijdens Falls (een straatfeest). Dat is een zeer luidruchtige vuurwerkshow waar ze aan elkaar gebonden rotjes afsteken volgens een vast patroon. Ik heb de foto gemaakt met een Canon 60D met een sluitertijd van 1/400e seconde en een diafragma van f/8, omdat ik de nadruk wilde leggen op de rondslingerende stukken vuurwerk die uit elkaar spatten. Het diafragma heb ik een stukje dichtgedraaid zodat ik een grotere scherptediepte kreeg. De iso-waarde zette ik op 125, omdat ik wist dat ik de foto zou moeten bijsnijden (vanwege de vele mensen die achter hekken moesten staan) heb ik deze zo laag mogelijk gehouden, om zo weinig mogelijk ruis te krijgen inde foto. Behalve de crop heb ik de foto alleen nog omgezet naar zwart-wit om de sfeer van al dat rook te accentueren.'

Tips

  • 'Als je dit soort foto's wilt maken moet je een niet te langzame sluitertijd kiezen anders krijg je beweging en je wilt juist de explosie (het geweld) laten zien. Bovendien moet je het diafragma je niet helemaal open zetten  vanwege de scherptediepte.
  • Denk altijd eerst hoe je iets wilt vastleggen: wil je beweging laten zien of juist de beweging bevriezen. Experimenteer met je sluitertijd en daarna met de diafragma.
  • Vergeet nooit je compositie! Zorg dat je je onderwerp altijd ruim op de foto zet als je van tevoren al weet dat je de foto moet croppen. Zoom liever niet te veel in, dan verlies je teveel kwaliteit.
  • Ga veel op pad en oefen veel. Neem altijd een fototoestel mee. Je hoeft niet altijd met de duurste apparatuur rond te lopen maar zo kun je altijd op compositie oefenen.
  • Bewaar een set van je slechte foto's en schrijf erbij waarom ze mislukt zijn. Hier leer je echt van.
  • Veel lezen en kijken naar foto's, ideeën opdoen en leren, van, en samen met anderen is toch het leukst!

Lis van Donge (33)

'Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met me te verdiepen in fotografie. Ik had een hele tijd een EOS 450D in de kast liggen maar wist niet hoe ik hiermee om moest gaan. Het was de camera verkopen of nu eindelijk hier iets mee doen en dus ben ik toch maar begonnen aan een (online) basiscursus fotografie. Ik wilde snel meer en meldde me aan voor wat workshops. Het is nu een jaar later en ben ik lichtelijk verslaafd aan fotografie. Het liefste fotografeer ik landschappen en houd ik me bezig met reisfotografie maar ik begin ook steeds meer interesse te ontwikkelen in portretfotografie en heb ik een begin gemaakt in straatfotografie waar ik nog héél véél van wil leren.'

Meer van foto's van Lis zie je op haar website.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van A.M. van Donge

Dit is maar één van de vele prachtige foto`s die Lis heeft gemaakt.
zeker een aanrader om haar prachtige foto`s op haar site te bekijken.

Bert van Donge