Lezersfoto van Lidia Hertogs

Uitleg bij de foto: Lidia Hertogs

EleniHoefsloot 3840
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze week vertelt Lidia Hertogs over haar madeliefje en passie voor fotobewerking.


Foto © Lidia Hertogs

Instellingen

Camera: Nikon D3100
Objectief: Nikkor 18-105mm
Sluitertijd: 1/200e seconden
Diafragma: f/8
Brandpuntafstand: 105mm

'Fotograferen heb ik altijd leuk gevonden, maar nadat ik duizenden vakantie- en familiekiekjes gemaakt had, was ik het beu. Wie bekeek mijn foto's, behalve ikzelf en wat naaste familie en vrienden? Tot ik in het najaar van 2011 Instagram ontdekte. Met leuke filters kregen mijn foto's een fancy look en er was een podium! In de lente van 2012 ging ik met een vriendin op pad om te fotograferen. Dit was tevens de eerste keer in lange tijd dat ik mijn spiegelreflexcamera ter hand nam. En eerlijk is eerlijk. De camera stond hier nog op automaat. Nu gebeurt dat niet meer hoor!

Ik heb de madelief gekozen om een archetype van een bloem weer te geven, zoals ik hem vroeger tekende: een rondje als hart en de blaadjes er als een krans omheen. Om het archetypische te benadrukken heb ik het madeliefje geplukt en tegen de blauwe hemel gehouden. Ik heb de bloem in het midden geplaatst en frontaal gefotografeerd.

Eenmaal thuis op de bank heb ik de foto vierkant gesneden en een filter toegepast die de afbeelding een iets vergeeld en een retro uiterlijk heeft gegeven. Daarmee heb ik de foto de sfeer uit mijn jeugd (jaren 60) meegegeven.'

Tips

  • Fotografeer op gevoel. Ik laat me niet beperken door een stijl of onderwerpen en probeer alles uit wat in mij opkomt. Op deze manier ontdek en ontwikkel ik stukje bij beetje een eigen stijl.
  • Componeer wat je wilt fotograferen. Zet mooie, bijzondere, gewone spullen bij elkaar. Let daarbij op een rustige achtergrond. Maak zelf een achtergrond met een mooi stuk papier of doek. Als amateurfotograaf heb je immers geen studio bij de hand.
  • Laat je met buitenfotografie niet weerhouden door het weer. Ook met mist en regen kun je heel sfeervolle plaatjes schieten.
  • Maak je foto's recht. Als de horizon recht hoort te zijn, doe dat dan ook. Zonder statief lukt dit niet altijd, maar in ieder fotobewerkingsprogramma zit wel een functie om dit naderhand nog te doen. Gebruik daarbij de horizon of lijnen van gebouwen. Hanglampen op je foto werken als een heuse waterpas.
  • En last but not least: zoek een podium zoals hier bij Digifoto Starter. Laat zien wat je maakt. Kijk en stel vragen bij andere fotografen. Neem positieve en kritische reacties met een open mind in ontvangst. Daar leer je van.

Lidia Hertogs

'Ik heb een druk en leuk gezin met man en drie kids tussen de 9 en 13 jaar. Ik ben 22 uur per week maatschappelijkwerker, ik zing als sopraan in een fantastische zanggroep en daarnaast is fotografie mijn hobby.

Sinds twee jaar ben ik weer met fotografie bezig. Mijn inspiratie haalde ik uit Instagram. Ik kwam een wereldwijde creatieve gemeenschap op het spoor die hun ideeën en omgeving op bijzondere wijze op de foto zette. Ik raakte erdoor geïnspireerd en fotograferen is een heerlijke hobby geworden waar ik veel voldoening uithaal. Ik kon mijn creativiteit kwijt als nooit te voren. Inmiddels heb ik vaak mijn spiegelreflexcamera bij me en ben ik een fotografiecursus verder. De camera staat nooit meer op automaat en fotograferen is echt mijn passie geworden. Het is mijn uitlaatklep, een manier om mijn eigen wereld te creëren.

Het bewerken van foto's speelt daarbij een grote rol. Ik schuw daarbij geen filters, knip of plakwerk. Daarmee bewerk ik mijn foto's en manipuleer ik de werkelijkheid. Dat doe ik vooral op mijn iPad met verschillende Apps. Ik ben me inmiddels ook aan het verdiepen in Photoshop.'

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen van Eleni

afbeelding van Herbergli

Voor wie een kijkje wil nemen ben ik hier en op Instagram te vinden onder de naam HERBERGLI

Vriendelijke groet

LIDIA HERTOGS

afbeelding van Esther Wiekema-van Genne

Super Lidia! En ook leuk om iets meer over je te lezen!

afbeelding van Anonymous

Anoniem? Groeten Esther Wiekema-van Genne

afbeelding van Herbergli

Haha, dankjewel Esther Wiekema-van Genne :))

afbeelding van Petra Prins

Lidia, wat een gave foto. En leuk je verhaal zo samengevat te lezen.
Ik blijf je volgen!

afbeelding van Herbergli

Dankjewel 'anoniem' ;-)

afbeelding van Anonymous

Willy Hertogs wat leuk Lidia al dat moois wat ik te zien kreeg
Ga zo door het is een mooie hobby ik hou het in de gaten
Willy.

afbeelding van Anonymous

Hé schone moeder, wat leuk dat je het gelezen hebt!!
Dankjewel en kusjes XXX

afbeelding van Herbergli

Dat was ik dus die annoniem :D

afbeelding van Cees Buitendijk

Lidia,
dank voor je reactie, Inderdfaad grappig elkaar zo tegen te komen. Zeer gave en heldere foto. Het blauw geeft er een hemels gevoel aan

Mooi verhaal en ook weat je privé mee bezig bent.

Gaaf......ga zo door

afbeelding van Cees Buitendijk

Lidia. wat leuk Met dat blauw een hemelse foto . ook leuk te elezen wat je privé nog allemaal doet. Gaaf hoor!!1 Ga zo door!!!

afbeelding van Cees buitendijk

z reactie van mij mij Cees