Uitleg bij de Foto: Judith Oudkerk

Uitleg bij de Foto: Judith Oudkerk

Marina Smits 871
Judith Oudkerk was vorige week onze weekwinnaar met haar foto van een panter. Niet alleen de foto is goed gelukt, maar ook de nabewerking is erg mooi gedaan. Ze vertelt meer over haar foto en de nabewerking hiervan in de rubriek: Uitleg bij de Foto.


Foto © Judith Oudkerk

Camera: Sony Alpha 330
Lens: Sony 55-200mm f/4-5.6 SAM DT
Diafragma: f/4.5
Sluitertijd: 1/125
ISO: 100

'Op een mooie zomerse dag ging ik met mijn moeder gezellig een dagje naar de dierentuin: Dierenpark Emmen. We zagen deze prachtige panter en ik moest en zou haar mooi op de foto krijgen. De panter zat in haar eentje in het verblijf. Ze was vrij onrustig en liep constant heen en weer. Hierdoor was het heel moeilijk om haar goed op de foto te krijgen. Ik had het geluk dat ze eventjes stil ging liggen (het leek wel of ze speciaal voor mij ging poseren), maar toen stuitte ik op het tweede probleem: ik stond vanachter glas naar haar te kijken. Na heel wat rare bochten, verschuiven, draaien en weer verschuiven, had ik eindelijk de goede hoek gevonden waardoor je het glas niet in de foto terug ziet. Dat was nog een hele opgave met die vieze ruiten! Maar het lukte me uiteindelijk, en dat heeft geresulteerd in deze foto', vertelt Judith.

'De nabewerking heb ik gedaan met behulp van Lightroom 5.6 en Photoshop CS6. In Lightroom heb ik de belichting een beetje aangepast en in Photoshop heb ik de ogen van de panter wat meer uit laten komen, de achtergrond wat meer vervaagd, een blauwe waas aangebracht over de achtergrond (niet over de panter zelf) en een vignette aangebracht. Ik heb hierbij op eigen houtje wat zitten experimenteren met wat er allemaal mogelijk is met Photoshop. En uiteindelijk heb je dan een foto om stiekem wel een beetje trots op te zijn.'

Tips van Judith:

  • Geef niet te snel op als je een mooi plaatje voor ogen hebt, maar het niet echt wilt lukken. Het is misschien niet altijd makkelijk om de foto te maken die je wilt, maar de aanhouder wint.
     
  • Let op je compositie. Zorg bij portretfotografie er voor dat er geen lichaamsdelen ongewenst afgehakt worden.
     
  • Lees je in over fotografie en nabewerkingsprogramma's door middel van tijdschriften en internet. Door heel veel tutorials op YouTube en van verschillende bloggers te volgen heb ik, voornamelijk wat betreft nabewerking, ontzettend veel geleerd. Het kan veel tijd kosten, maar je kunt je foto's er zoveel mooier mee maken.
     
  • Ga er op uit. Ga lekker een dagje naar de dierentuin, naar een kasteel of naar een bloementuin. Denk in foto's en probeer deze met je camera uit te werken.