Uitleg bij de foto: Jolina Heijmans

Uitleg bij de foto: Jolina Heijmans

EleniHoefsloot 1343
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Jolina Heijmans vertelt dit keer over haar hartjesfoto.


Foto © Jolina Heijmans

Instellingen

  • Camera: Nikon D5100
  • Sluitertijd: 5 seconden
  • Diafragma: f/8
  • ISO: 100

'Deze foto maakte ik dichtbij huis, op de oprit om precies te zijn. Ik maakte gebruik van een statief en een zelfontspanner. Ik heb bewust voor deze locatie gekozen vanwege de rustige achtergrond. Hierdoor zou de foto niet te druk worden. Na wat experimenteren ben ik uitgekomen op een diafragma van f/8. De sluitertijd had ik ingesteld op Bulb. Dat betekent dat de sluiter van de camera geopend blijft zolang je de ontspanner indrukt. De harten zijn gevormd door het licht van een rood laserlampje en een sterretje, elk in één hand. Met beide handen tegelijk maakte ik een hartvormige beweging om dit beeld te creëren.'

Tips van Jolina

  • Formuleer een specifieke opdracht of een duidelijk doel voor jezelf, zodat je de camera, de instellingen, maar vooral je eigen voorkeuren leert kennen.
  • Gebruik foto's uit tijdschriften en van social media ter inspiratie.
  • Zoek naar iemand die een passie heeft voor fotografie en ga samen fotograferen. Je kunt enorm veel leren van anderen, hoe veel of weinig ervaring diegene ook heeft. Het geeft je altijd nieuwe inspiratie en inzichten.

Jolina Heijmans

'Al een aantal jaren had ik de wens om een spiegelreflexcamera aan te schaffen, maar het is er nooit van gekomen. Tot eind vorig jaar. Ik ben begonnen met een cursus fotografie om een goede basis te leggen. Dat smaakte naar meer en daarom heb ik gekozen voor een 'Project 52', waarbij ik elke week een ander thema of onderwerp fotografeer. Deze foto is daar een onderdeel van. Ik hoop na mijn project nog veel met fotografie bezig te zijn.'

Editie 3.2013

De '52-wekenprojecten' en '365-dagenprojecten' zijn populair onder fotografen. De bedoeling van zo'n project is dat je elke dag of elke week een foto maakt. Op die manier blijf je bezig met fotografie en daar kan je veel van leren. In digifoto Starter 3.2013 vertellen vier enthousiaste fotograferen over hun ervaringen met zo'n project. Deze editie ligt eind augustus in de schappen of bij je op de deurmat!

Uitleg bij de foto

Meer artikelen uit deze serie lezen? Bekijk hier het overzicht. Wil je zelf eens uitleg geven bij een van je eigen foto's? Stuur dan een mailtje naar de redactie via het contactformulier of spreek ons aan op Facebook!

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen van Eleni