Uitleg bij de foto: Jasper Vorisek

sanne 1920
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Vandaag vertelt Jasper Vorisek over zijn foto.

Jasper
Foto © Jasper Vorisek 

Instellingen

Deze foto is op Texel genomen met een Nikon D90. Ik zag de zeilboot van links aankomen en ging snel op zoek naar het juiste standpunt voor het plaatje wat ik in gedachte had. De foto is geschoten op 70mm, 1/500e sec, f/9, iso 200. Ik gebruikte de diafragmavoorkeuze-stand en koos een diafragma van f/9 (grote scherptediepte) om zo de boot, lucht en een groot gedeelte van het water er scherp op te krijgen. Het gras op de voorgrond zorgt voor extra diepte.

Omdat ik de boot volgde tijdens het maken van de foto verloor ik de compositie een beetje uit het oog. Dit heb ik met een crop/uitsnede hersteld in het software programma Capture NX2 van Nikon. Hierin heb ik ook de zwart/wit-bewerking gedaan, extra crop om meer spanning in de foto te krijgen, wat extra scherpte vanwege de crop en de grijze tinten van de lucht iets donkerder gemaakt. Ik vind dat de driehoeken van het land en water een mooi samenspel creëren met de zeilen van de boot. De dreigende wolken op de achtergrond maken het voor mij af.

Tips

- Voor dit soort foto's een klein diafragma nemen vanaf f/9 (grote f-waarde).
- Als je meer uit je camera wilt halen en meer invloed op de foto's wilt hebben dan kun je beter fotograferen in een halfautomatische of handmatige stand.
- Veel lezen, kijken en vooral veel oefenen.
- Back-up maken van je foto's op een externe harde schijf

Jasper Vorisek 

Ik ben 32 jaar en woon in Leiden. Foto's maken deed ik alleen tijdens vakanties, maar met de komst van onze dochter werd dat een stuk meer. Daarom heb ik op een gegeven moment besloten om voor een spiegelreflex camera te gaan. Voor mij werd dat de D90 welke ik nu twee jaar met veel plezier gebruik. Toen is het fotovirus echt toegeslagen en ben ik me er in gaan verdiepen. Vorig jaar hebben we er ook nog een zoon bij gekregen dus ik kan me naar hartenlust uitleven. Ik heb nog niet aan cursussen of opleidingen deelgenomen maar sluit dit voor de toekomst niet uit.

 

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Jan prinsen

Mooi lijnenspel van de wolken en de horizon.
Compositie: horizon en boot (regel van 3) en de kijkrichting van links boven naar rechts onder, de foto kan, denk ik, als voorbeeld zo in menig cursus geplaatst worden. Het is zo duidelijk.
Digifotostarter zou zomaar de foto van je willen kopen.....