Uitleg bij de Foto: Jaap Kroon

Uitleg bij de Foto: Jaap Kroon

Marina Smits 1482
Een beeld om bij weg te dromen. De mist en het met sneeuw bedekte landschap geven rust, terwijl de donkere lucht waarschuwt voor een nieuwe sneeuwbui. Een mooie en sprekende foto van Jaap Kroon. In de rubriek: Uitleg bij de Foto vertelt hij meer over zijn bezoekje aan de Amsterdamse Waterleidingduinen.


Foto © Jaap Kroon

Camera: Canon 600D
Lens: Tamron 17-50 XR Di II SP
Diafragma: F/9
Sluitertijd: 1/100 sec
Iso: 100

'
Donderdag 29 januari was de eerste dag dat er in Haarlem sneeuw viel en dat het bleef liggen. Mijn eerste kans van het jaar om sneeuwfoto's te maken in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik fotografeer pas twee jaar en in die tijd ben ik heel vaak in het gebied geweest, maar nooit met sneeuw. En wie wil er nu niet een foto met een damhert of een vos in een sneeuwlandschap maken. De volgende dag ben ik er dan ook meteen op uitgegaan. Op naar de Oase, een van de ingangen van het prachtige duingebied. Bij aankomst op het parkeerterrein zag ik dit plaatje. De foto die ik al gelijk in gedachten had. Iets wat een fotograaf ongetwijfeld herkent. Kijken in beelden. Ik zie en voel het meteen', vertelt Jaap.

Gevoel

'Als het gevoel goed is, dan is de foto ook vaak goed. Ik moet dan ook heel eerlijk bekennen, dat ik niet zo van de techniek ben. Ik ken mijn camera, maar nog niet alle mogelijkheden. En dat vind ik ook niet erg en zie het ook niet als een belemmering. Het beleven en vastleggen vind ik het mooiste van het fotograferen. Gebruik maken van al je zintuigen. Daar word ik blij van. Uiteindelijk bepaalt het gevoel of een foto goed is of niet, vind ik. Datzelfde gevoel bepaalde ook mijn keuze voor zwart-wit. Het werd een mooie dag in de duinen.'

Tip van Jaap:

'Neem de omgeving goed in je op en maak een voorstelling van wat je ziet. Doe je ogen heel even dicht en kader het beeld in gedachten. Ga vervolgens op de plek staan, waar je het beeld ook daadwerkelijk ziet. Kijk dan door je lens of het ook klopt.'

afbeelding van Peter Heins (sportfotoalkmaar)

Mooie plaat ,jaap. Ik ga zelf altijd bij 't Panneland naar binnen, maar inderdaad de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn een Oase voor elke fotograaf en natuurliefhebber.Ik heb op facebook een groep die heet Beleef de Amsterdamse Waterleidingduinen , misschien is het wat voor je.?

afbeelding van JaapK

Dank je voor je fijne reactie en ik zal eens een kijkje op Facebook nemen.
Gr. Jaap