Uitleg bij de Foto: Hilde Remerie

Uitleg bij de Foto: Hilde Remerie

Joni Hendrix 654
Hilde Remerie blijft ons verrassen met haar prachtige foto’s. Ook deze plaat van rupsjes die een blaadje opeten is weer geweldig. Hoe heeft ze deze foto gemaakt? Dat legt ze uit in de rubriek Uitleg bij de Foto.


Foto © Hilde Remerie

Camera: Nikon D5000
Brandpuntafstand: 60mm
Diafragma: f/13
Sluitertijd: 1/640
ISO: 200

'Toen ik in de tuin om me heen aan het kijken was naar mooie dingen om te fotograferen, zag ik tot mijn schrik dat de bessenstruik was aangevreten. Ik trok een blaadje van de struik en bekeek het eens goed, want ik wilde weten wat voor beestje dat had gedaan. Ik hield het blaadje tegen de zon in en zag allemaal kleine rupsen. Dat is nog eens leuk om een foto van te maken. Dus ik pakte mijn Nikon D5000 met de macrolens erbij. Ik gebruikte de volledige zoom functie terwijl ik het blaadje met mijn andere hand tegen de zon hield. In plaats van dat ik de zoom functie verstelde op mijn camera met de lens, hield ik het blaadje er zo voor totdat het scherp was. Ik maakte een stuk of vijftien foto’s en zette ze op mijn computer. Vervolgens zocht ik de beste foto uit. In Corel Paintshop Pro X7 bewerkte ik de foto. Ik heb de scherpte, het contrast en de levendigheid aangepast. Om de foto nog meer te laten spreken gebruikte ik de functie "tonemapping", dit lijkt op hdr, maar je hebt er geen drie foto's met verschillende belichtingen voor nodig. Een hele leuke functie als je wel van hdr houdt, maar het niet té wilt maken.'

Over Hilde

Hilde fotografeert al een hele tijd. Door haar vader kreeg ze interesse in fotografie. Hij leerde haar ook veel technieken. Vanaf het moment dat ze de Canon Powershot G11 kreeg, is ze het fotograferen serieuzer gaan nemen. 'Fotografie is voor mij een hobby, maar ook een stukje rust. Ik kan bijvoorbeeld een hele dag in de tuin doorbrengen met mijn camera. Gewoon kijken naar iets interessants om te fotograferen', legt ze uit. Inmiddels heeft Hilde ook één van haar dromen waargemaakt, ze heeft namelijk haar droomcamera Nikon D5000 gekocht.

Tips

  • De zon kan soms behoorlijk in je nadeel werken als deze overdag fel schijnt, maar je kunt het ook in je voordeel gebruiken, zoals bij deze foto.
  • Probeer eens wat dingen tegen de zon in te houden voor een leuk effect. Let op: gebruik dan wel het schermpje van je camera, de zon is erg fel.
  • Maak nooit één foto van iets wat je leuk vindt, maar altijd veel meer.
  • Doordat ik moeilijk mijn camera stil kan houden, zet ik mijn elleboog tegen mijn zij voor meer stabiliteit.
  • Gratis fotobewerking programma's zijn leuk, maar ik ben er wel achter gekomen dat een volle versie van een goed programma een meerwaarde biedt.