Uitleg bij de Foto: Hilde Remerie

Uitleg bij de Foto: Hilde Remerie

Marina Smits 870
We zien vaker een foto voorbijkomen waarbij een insect op de voorgrond scherp is en de foto een egale achtergrond heeft. Hoe krijg je dit voor elkaar? Deze foto is gemaakt door Hilde Remerie en ze legt graag uit hoe ze dit gedaan heeft in de rubriek: Uitleg bij de Foto.


Foto © Hilde Remerie

Camera: Canon Powershot G11
Diafragma: F/4
Sluitertijd: 1/100sec
ISO: 100

“Toen ik de tuin inliep om foto's te maken kwam ik een lieveheersbeestje tegen op een grassprietje, omdat het nogal waaide was het heel moeilijk om hem scherp in beeld te krijgen. Dus heb ik het grassprietje met lieveheersbeestje en al opgepakt en voor een stuk wit hout gehouden. Dit was een goede achtergrond en liet het licht van de zon mooi uitkomen. Het lieveheersbeestje vond het na een tijdje wel welletjes en liep naar het eind van de grasspriet, op dat moment heb ik meerdere foto's gemaakt, totdat deze er tussen zat. Het leukste is altijd als je een verhaal bij een foto kan maken, zoals in dit geval of het beestje wel of niet gaat vliegen, of zich gewoon laat vallen”, vertelt Hilde.

Instellingen

"Voor het maken van de foto heb ik de camera op spotmeting gezet en de macrostand gekozen, om het lieveheersbeestje zo scherp mogelijk te krijgen. Dit was best lastig omdat hij steeds bewoog. Verder stond de zon linksachter mij en weerkaatste het zonlicht op het witte hout. Daardoor valt het onderwerp ook weer meer op. Om het niet te fel te laten lijken heb ik de witbalans in de camera op de bewolktstand gezet (weergegeven met een wolkje) en maakte ik de foto in de automatische stand (P)."

Bewerking

"Ik heb met Paint shop pro studio de kleuren iets feller gemaakt, zodat het lieveheersbeestje er nog meer uit springt. Heel veel veranderen aan de foto vind ik in de meeste gevallen niet mooi, maar het contrast, de helderheid en de scherpte pas ik vaak wel aan."

Tips van Hilde:

  • Als je een beestje zoals dit wilt fotograferen en de wind gooit roet in het eten, dan kan je proberen de bloem of grasspriet af te knippen en tegen een rustige achtergrond te houden. Dit werkt ook bij slakken in hun huisje en meer beestjes die rustig blijven zitten. 
  • Maak gerust een heleboel foto's. Er kunnen tegenwoordig heel veel foto's op één kaartje en je zal zien dat net die ene hele mooie foto er tussen zit.