Uitleg bij de foto: Hans van den Broek

sanne 2174
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een portret van Hans van den Broek.

hans vd broek
Foto: Hans van den Broek

Instellingen

De foto is gemaakt op een markt in Nerja (Spanje) Ik fotografeer buiten altijd op de AV stand. Ik kies dus zelf de ISO en diafragma en de camera berekent hier een sluitertijd bij. Wel moet je opletten dat de sluitertijd minmaal 1/100 of sneller is anders is de kans op beweging onscherpte groot.Verder kies ik bij platen als deze altijd het focuspunt dat het dichts bij de ogen ligt. Er is gebruikgemaakt van de ingebouwde flits, ondanks dat het in Spanje is op een stralende dag. De flitscompensatie is flink naar benden gedraaid (1,5 stop) dit om de flitser niet het hoofdlicht te laten worden, een invulflits dus.

In photoshop heb ik de foto bijgesneden in het 16:9 formaat. Met een filter heb ik de boel (iets) aangedikt waardoor de contouren van de man extra benadrukt worden.

Tips:

  • Gebruik de AV stand voor dit soort foto’s met een wazige achtergrond en gebruik een hoog diafragma.
  • Houd de iso zo laag mogelijk maar hou de sluitertijd in de gaten, minmaal 1/100 en het liefst sneller. 
  • Maak gebruik van een één focuspunt in plaats van alle focus punten.

Hans van den Broek (46)

In het dagelijkse leven werkt Hans in de ict. Hij heeft nooit serieus met een analoog toestel gewerkt, maar was wel een van de eerste met een digitaal compactcamera. ‘Ik wist dat er digitale spiegelreflex camera bestonden, maar vond deze te kostbaar om zelf te kopen, zeker in het begin. Tot ik op vakantie ging en een fotomagazine meenam, ik wist het toen zeker, ik ging na de vakantie op zoek naar en DSLR!’ Nu fotografeert Hans met een Canon 50D en heeft hij zelfs een eigen kleine studio aan huis. Hij heeft één grote droom: ‘Ooit een fashion/glamour shoot mogen doen en dan met mijn foto door heel Nederland in alle bushokjes en kranten verschijnen.' Zijn foto’s zijn te zien op zijn website.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Dennis

Mooie foto. Geeft een beet je het 'ben hur'gevoel

afbeelding van Flinch

Mooie portfolio op de site!