Uitleg bij de foto: Gosling de Vos

Uitleg bij de foto: Gosling de Vos

EleniHoefsloot 2270
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze week is Gosling de Vos aan de beurt. Hij vertelt over zijn vlinderfoto.


Foto © Gosling de Vos

Instellingen

  • Camera: Sony Alpha 700
  • Sluitertijd: 1/640e seconden
  • Diafragma: f/5.6
  • ISO: 400
  • Brandpuntafstand: 250mm

'Deze foto is gemaakt in de Provence in Zuid-Frankrijk. Op de camping had een boer een aantal rijen met lavendelplanten staan. Die planten zitten vol beestjes, het is een echt insectenparadijs. De kleur van lavendel vind ik mooi op foto's. Door de wind zwiepen de bloemen flink heen en weer. Het is dus beter om een windstille dag uit te kiezen, maar voor mij was dat niet mogelijk. Het waaide elke dag. Heen en weer lopen naar de bloemen waar de vlinders op zitten heeft geen zin, want voordat je op de goede plek staat is de vlinder al gevlogen. Ik koos rustig een plekje uit met de zon in mijn rug en dan is het wachten. Gezien de windvlagen wilde ik een hoge sluitertijd gebruiken, anders krijg je teveel beweging. Daarom heb ik een iets hogere iso moeten gebruiken. Normaal doe ik dat liever niet, maar gelukkig geeft mijn camera niet heel veel ruis bij hogere iso-waarden. Scherpstellen doe ik met de hand, omdat er anders teveel tijd in het focussen van de lens gaat zitten en dan is het moment al voorbij.'

Tips

  • Fotografiecursussen! En dan vooral de cursussen waar je erop uit trekt met professionele fotografen die je tijdens het fotografen simpele tips en aanwijzingen kunnen geven. Daar heb ik zelf veel van geleerd.
  • Haal de camera van de automatische stand af. Experimenteer met de S-stand (sluitertijdvoorkeur), de A-stand (diafragmavoorkeur) en met M-stand (handmatig). Fotografeer hetzelfde onderwerp op verschillende standen en bekijk op de computer het verschil. Daardoor leer je het effect van de verschillende instellingen het snelst.
  • Je hebt absoluut geen dure camera nodig om leuke foto's te maken. Als je kunt investeren kun je dat het best doen in een goede lens. Zelfs met compactcamera's kun je prachtige foto's maken.
  • Als laatste, geniet van het fotograferen. Het is een prachtige hobby!

Gosling de Vos (49)

'In het dagelijks leven sta ik voor de klas op een school voor speciaal onderwijs. Ik fotografeer als hobby en ook op mijn werk fotografeer ik regelmatig voor de website van de school. Jaren geleden ben ik begonnen met fotograferen met een analoge spiegelreflex van Minolta, later kocht ik een digitale spiegelreflex van Fuji en een Nikon, maar nu fotografeer ik met Sony. Vaak fotografeer ik mijn twee kinderen en hun sportactiviteiten, onze hond Aika en de pony's. Toch trek ik er steeds vaker op uit om foto's in de stad of in de natuur te schieten. Ik heb veel geleerd van de mensen om mij heen die professioneel bezig zijn. Zo nu en dan ga ik op pad met andere fotografen, recent bijvoorbeeld op fotosafari in Friesland. Dat zijn erg leuke en leerzame dagen.'

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen van Eleni