Uitleg bij de foto: Gerlof Halfmouw

sanne 2128
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van Gerlof Halfmouw die met een groot glas, een beetje jam en een Canon 7D een wesp fotografeerde.

Foto © Gerlof Halfmouw – Bon appetit

'Deze foto is gemaakt op onze vakantie vorig jaar in Luxemburg. We waren op een camping waar vreselijk veel wespen zaten. Ze zeggen wel eens: 'Als je ergens last van hebt moet je zorgen dat je er gemak van krijgt'. Nou gemak kreeg ik er niet van maar het bracht me wel op het idee om er een foto van te maken. Deze foto heb ik gemaakt met erg mooi weer, de zon scheen volop. Ik heb een groot glas gepakt, er wat jam op gesmeerd en op zo'n witte tuintafel gelegd.

Instellingen

Mijn Canon EOS 7D met de 100mm macro lens van Canon heb ik op tafel gezet, zodat de lens op dezelfde hoogte was als het beetje jam op het glas, het duurde niet lang tot er een wesp van de jam begon te smullen. Ik heb de camera op Av diafragma gezet en ingesteld op 10. Zoals je op de foto ziet is alleen z'n kop en de jam scherp, dit benadrukt ook het smullen van de wesp.
Ik heb de scherptediepte ook niet groter gemaakt omdat ik het reliëf van de tafel niet terug wilde zien op de foto. Zo krijg je dan ook dat egale witte vlak als achtergrond. De ISO ingesteld op 400, ondanks de felle zon. Maar met deze macrolens heb je erg veel licht nodig en een korte sluitertijd wil je een scherpe foto maken van een onderwerp dat veel en snel beweegt. Met ISO 400 en AF op 10 werd de sluitertijd 1/1250. Doordat ik de camera op tafel kon zetten kon ik deze mooi stil houden zodat ik geen last had van bewegingsonscherpte.'

Tips

'Om dit soort foto's te maken moet je wel wat geduld hebben want deze beestjes gaan nooit zitten zoals je zou willen', tipt Gerlof. 'Zet ook je camera stevig neer zodat je geen bewegingsonscherpte krijgt. Gebruik bij voorkeur een statief of zet hem ergens op een plat vlak neer.' Verder raadt Gerlof je aan te zorgen voor veel licht op je onderwerp en te blijven proberen, 'dan lukt het vanzelf wel een keer om een mooie plaat te schieten.'

Gerlof Halfmouw

Gerlof vond fotograferen altijd al een leuke hobby en begon met een compact camera tot hij vijf jaar geleden een Canon 400D kocht en zijn fotografie serieuzere vormen begon aannam. 'Ik woon in Hasselt en daar heb je veel mooie natuur in de buurt. Ik begon foto's van vogels te maken, nam wat portretten, ging naar auto rally's en voor dat je het weet ben je helemaal verkocht aan het fotograferen. Ik ervaar ook rust met deze hobby en daar hou ik op z'n tijd ook wel van. En aantal van m'n foto's heb ik op een website gezet: www.gerlofsfotografie.nl.'

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Luc Bosmans

Heerlijke foto en eerlijke toelichting. Je ziet vaak foto's die voor een amateur niet haalbaar zijn omwille van apparatuur en accessoires, je bewijst met deze foto dat het perfect kan, mits de nodige creativiteit en een portie geduld.
Inspirerend.

afbeelding van Gerlof Halfmouw

Ja soms heb je een beetje geluk nodig en ik ga me niet beter voor doen dan ik ben. Zo heeft iedereen er wat aan.