Uitleg bij de Foto: Geeziena Ubels

Uitleg bij de Foto: Geeziena Ubels

Marina Smits 1456
Deze foto gemaakt door Geeziena Ubels is niet alleen grappig om te zien, maar er zit een boodschap achter. 'Met deze foto wil ik laten zien dat hoe je jezelf in de spiegel ziet niet altijd gelijk is aan hoe de buitenwereld je ziet.' Ze vertelt meer over haar foto in de rubriek: Uitleg bij de Foto.


Foto © Geeziena Ubels


Camera: Nikon D5100
Lens: 50mm
Diafragma: F/3.2
Sluitertijd: 1/30
ISO: 200

'Om dit te realiseren moest ik een aantal foto's maken. Daarom heb ik mijn camera op een statief gezet, en mijn instellingen handmatig ingesteld zodat deze bij elke foto hetzelfde zijn.
De eerste foto was van de appel in de spiegel, hierbij heb ik scherp gesteld op de appel in de spiegel. Want daar ging het om bij deze foto. Aan de spiegel zat een handvat, op de eerste foto zat het handvat naar rechts', vertelt Geeziena.

'De tweede foto was nog een keer van de appel in de spiegel, maar hierbij heb ik het handvat naar links gedaan. Ik wilde geen handvat op de foto, dus door deze twee afbeeldingen samen te voegen in Photoshop kon ik een spiegel creëren zonder handvat. De derde foto was een foto van de tafel waarop de spiegel en appel stonden, zodat ik een goede achtergrond had om de opgegeten appel neer te zetten.
Inmiddels had ik wat van de appel gegeten en kon foto vier gemaakt worden. De appel had ik precies zo neergezet als bij foto één, dus op dezelfde plek en met het steeltje dezelfde kant op. En vervolgens heb ik bij deze foto scherp gesteld op de opgegeten appel. In Photoshop heb ik vervolgens foto één en twee samen met foto drie en vier gevoegd, en daar kon ik het eindresultaat van maken.'

Tips van Geeziena:

  •  Zet je camera op een statief. Op die manier blijft de stand van de camera precies gelijk en kun je afbeeldingen veel makkelijker samenvoegen in Photoshop.
     
  • Gebruik de M stand op de camera. Zo heb je zelf de instellingen in de hand en weet je dat deze gelijk blijven als je meerdere foto's maakt. Stel dat je dat niet zou doen en je camera besluit zelf om bijv. je diafragma te veranderen, dan krijg je bij de foto's een heel verschillend beeld. Dat maakt het weer lastiger om de foto's samen te voegen.